Koe uusi yle.fi

Ravikuningas Erikasson sai ansaitun lepotauon

Vahtolaisori Erikasson on suomalaisen sisun ruumiillistuma. Näin luonnehtii tuoreen ravikuninkaan valmentaja Bella Varjonen hevostaan.

urheilu
Ravikuningas Erikasson lepää karsinassaan.
Petra Ristola / Yle

Ruskon Vahdolle saatiin uusi kuninkaallinen, kun Bella Varjosen valmennettava Erikasson vei tämänvuotisen kuninkuusravitittelin. 13-vuotiasta hevosta on treenautettu muun muassa uittamalla sitä kotitallin lähellä sijaitsevassa lammessa.

- Fiilis on katossa. Uskoin tähän ravikuningastitteliin vasta viimeisen matkan maaliintulon jälkeen. Silloin suuri joukko ihmisiä ryntäsi onnittelemaan ja halaamaan voitosta, Varjonen kertoo.

Mikkelin Kuninkuusraveissa hevoset juoksivat kolme kovaa lähtöä. 13-vuotias ori juoksi kaikki lähdöt tasaisen varmasti. Lauantaina se juoksi toiseksi ja sunnuntain molemmissa lähdöissä kolmanneksi. Lähtöjen yhteistuloksella se voitti kokonaiskilpailun ja ravikuningastittelin.

- Erikasson on tasainen suorittaja, se on suomalaisen sisun ruumiillistuma. Se tekee työnsä täydellisesti. Ohjastaja Harri Koivunen teki kylmähermoisia ratkaisuja, säästäen hevosta. Kyllä ne oli ne kaksi avainasiaa mitä siellä oli ja millä voitto heltisi, Varjonen summaa.

Se haluaa treenata ja tehdä töitä ihmisen kanssa.

Bella Varjonen

Erikassonin ohjastaja Harri Koivunen sanoi voiton varmistuttua, että hevosella on kultainen sydän ja kultainen pää. Nämä sanat Varjonenkin allekirjoittaa.

- Hevonen on itse positiivisuuden esikuva. Se haluaa treenata ja tehdä töitä ihmisen kanssa. Sieltä se usko on löytänyt. Ja kun kysymyksessä on kuitenkin erittäin lahjakas hevonen, se on tuonut uskoa tähän kaikkeen.

Vaikeuksien kautta voittoon

Helppoa hevosella ei ole ollut, koska se on kärsinyt uransa aikana lukuisista jalkavaivoista. Nyt vihdoin ja viimein kirkkain kruunu on saavutettu, kun hevonen kruunattiin kuninkaaksi.

Valmentaja Bella Varjosen suojatti lepää nyt kotitallissa ja jatkaa kilpauraansa ansaitun tauon jälkeen. Hevosen ja valmentajan yöunet ovat viikonlopun jäljiltä jääneet vähiin. Yöllä juhlakansa oli vastaanottamassa hevosta kotitallilla.

Tallin seinällä oleva onnittelujuliste.
Kotitallin seinällä oleva onnittelujuliste toivotti voittajaoriin takaisin kotiin.Petra Ristola / Yle

- Rankka reissu tämä oli hevosellekin. Kolme lähtöä juostiin, siihen päälle lämmittelyt ja palauttelut, matkustamiset ja yöpymiset vieraassa paikassa. Nyt se on leponsa ansainnut ja saa huilata rauhassa, Varjonen kertaa ja jatkaa.

- Erikasson on jo Iäkäs hevonen, jolle palautuminen on jo vaikeampaa. Lauantain startin jälkeen oli paljon lihashuoltoa ja palauttelua. Sunnuntaiaamu aloitettiin lihashuollolla. Sunnuntaina Erikasson olikin sitten tämän jälkeen noin kuutisen tuntia valjaissa.

Tämä vuosi on Erikassonin kannalta tärkein vuosi, sillä saattaa olla, että tämä kausi jää sen viimeiseksi kilparadoilla.

- Nyt se piste on saatu siihen i:n päälle. Nyt katsotaan miten hevonen palautuu tästä ja mikä on terveystilanne. Sille ei aseteta mitään paineita. Tietysti toivotaan, että vielä voitaisiin vähän aikaa ajella kilpaa, Varjonen pohtii.

Lepotauon jälkeen ravikuningasta juhlitaan Turun Metsämäessä elokuun 3. päivä. Tarjolla on ilmaisravit ja kakkukahvit.