Suomen laki ei salli muovipussien kieltämistä

Helsinki tai muutkaan Suomen kaupungit eivät voi kieltää muovipusseja. Yhdysvalloissa muun muassa Los Angeles kieltää muovipussit ruokakaupoista. Suomen lainsäädäntö ei salli sitä.

Kotimaa
Asiakas kaupan kassalla.
Yle

Los Angelesin kaupunginvaltuusto päätti keväällä kieltää muovipussit ruokakaupoista. Kielto tulee voimaan vuoden kuluttua. Kaliforniassa jo 40 kaupunkia on kieltänyt muovipussit. Helsingin kaupunki ei voi tehdä samaa, koska se olisi vastoin Suomen lainsäädäntöä.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, vihreiden Minerva Krohnin mielestä kielto ei ole oikea tapa päästä eroon kauppakassien muovijätteestä. Muovipussittomaan yhteiskuntaan tullaan Krohnin mukaan pääsemään muilla tavoin. Hän epäilee muovipussien hinnan nousevan öljyn hinnan noustessa, mikä vähentäisi kassien käyttöä.

- Sinänsä hyvä tavoite, että muovikasseja käytettäisiin vähemmän. Ne ovat turhaa kulutusta ja ne saastuttavat, toteaa Krohn.

Krohnin mukaan tärkeintä olisi tarjota käteviä vaihtoehtoja muovikasseille. Mukana kuljetettavan oman kassin tulisi olla ennen kaikkea pieneen tilaan menevä. Nykyisin vaihtoehtoina ovat paperikassi, jota ei voi käyttää montaa kertaa uudelleen ja kangaskassi, joka ei esimerkiksi pieneen käsilaukkuun kovin helposti mahdu.

Muovikassirajoituksia ympäri maailmaa

Muovikassirajoituksia on asetettu sellaisissa maissa, joissa on ollut käytössä paljon ohuita ja ilmaiseksi jaettavia kasseja ja roskaaminen on Suomea ilmeisempää. Suomessa valtaosa muovikasseista on maksullisia.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhän mukaan muovikassit kieltämällä menettäisiin oiva väylä kierrättää muovia.

- Suomessa käytettävät paksummat kassit sisältävät noin 1 000 tonnia uusiomuovia. Sen käyttökohteen katoaminen olisi takaisku kierrätykselle.

Sinänsä hyvä tavoite, että muovikasseja käytettäisiin vähemmän.

Minerva Krohn

Suomen ympäristökeskuksen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan Suomessa kulutetaan 50 muovipussia henkilöä kohti vuosittain. Kiinassa kulutus on liki 17-kertainen.