Riihivainion kaivaukset paljastivat muinaisen pellon

Tuhansia vuosia vanha pelto paljastaa, miten kivikaudella viljeltiin maata. Tutkijoiden tavoitteena on selvittää, mitä viljaa muinaispeltoon on istutettu.

peltoviljely
Arkeologiset kaivaukset Turussa Riihivainion kivikautisella asuinalueella.
Kalle Mäkelä / Yle

Turun Museokeskus on löytänyt Räntämäessä Riihivainion kivikautisella asuinpaikalla tekemissään arkeologisissa kaivauksissa tuhansia vuosia vanhan muinaispellon.

Muinainen pelto on ajalta ennen ajanlaskun alkua. Riihivainion alueen läheisyydestä, Niuskalan kotirinteestä on löydetty aiemmin vanhimmat viljelynjäljet Suomessa.

Näkyvät auranjäljet valaisevat aika paljon menetelmiä, joita maanviljelyksen alkuaikoina on käytetty.

Jouko Pukkila

Kaivaustenjohtajan, tutkija Jouko Pukkilan mukaan löytö on odotusten mukainen ja se valaisee maanviljelyksen alkuaikoina Suomessa käytettyjä menetelmiä.

- Näkyvät auranjäljet valaisevat aika paljon menetelmiä, joita maanviljelyksen alkuaikoina on käytetty.

- Löytämämme pelto kertoo myös siitä, minkälaisessa maastonkohdassa pellot ovat sijainneet ja miten laajoja ne ovat olleet, Pukkila toteaa.

Seuraavaksi Museokeskus toimittaa kaivauksista otettuja maanäytteitä jatkotutkimuksiin. Tutkimuksilla pyritään selvittämään muun muassa se, mitä viljaa muinaispeltoon on aikoinaan istutettu.

- Ohra taitaa olla vanhin mitä meillä on viljelty. Olisi hauskaa jos löydämme muitakin viljalajeja.

- Vielä hauskempaa olisi se, jos saisimme viljalöydöille radiohiiliajoitukset. Silloin osaisimme hahmottaa, mistä ja millä lajeilla viljely on aikanaan lähtenyt meillä liikkeelle, Pukkila sanoo.