Tutkijoiden haaveissa bakteeriparfyymi

Geneettisesti muunnelluista bakteereista toivotaan apua harvinaisten tuoksuaineiden tuotantoon.

Sitruspuiden sukuun kuuluvan appelsiinin tuoksu on onnistuttu luomaan bakteereilla. Kuva: Sanjeev Gupta / EPA

Nykyisin parfyymit pohjautuvat hyvin pitkälti kasveista saataviin tuoksuihin, kuten ruusuun, sitrukseen tai vaniljaan. Kasvit ovat kuitenkin epäluotettavia tuoksuaineiden tuottajia: esimerkiksi luonnonmullistukset saattavat aiheuttaa rakaa-ainepulaa.

Useat biotekniikkayritykset yrittävätkin nyt luoda geneettisesti muunneltuja bakteereja ja hiivoja, jotka tuottaisivat parfyymeihin käytettäviä tuoksuaineita. Tähän mennessä tutkijat ovat onnistuneet luomaan bakteereja, jotka tuottavat appelsiinin, greipin ja vaniljan tuoksua.

Nyt tutkijoiden toiveissa on kehittää bakteereja, jotka tuottaisivat harvinaisia ja vaikeasti saatavia tuoksuaineita.

- Jos jotakin ainesosaa saa esimerkiksi ainoastaan Floridan soilla kasvavasta orkideasta, vain muutama ihminen pystyy hankkimaan sitä, tutkija Kalib Kersh kuvailee parfyymin tekemisen vaikeuksia.

Tuoksubakteerien avulla harvinaisia tuoksuja voitaisiin tuottaa laboratorioissa suuria määriä, eikä kasveja tarvitsisi kerätä parfyymiteollisuuden käyttöön.