1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian armeija tappanut vankiloissa olevia

Kansannousun rintama ulottuu myös vankiloihin. Poliittisia vankeja tapetaan, kidutetaan ja pidetään epäinhimillisissä oloissa.

Syyrian hallituksen joukot ovat tappaneet lukuisia vankeja Aleppon keskusvankilassa, sanovat aktivistit al-Arabiyan mukaan. Syyrian vankiloissa pidetään tuhansia kansannousun aikana vangittuja mielenosoittajia.

Aktivistien mukaan vankilan ulkopuolella käytiin yön aikana rajuja taisteluita. Hallituksen joukot surmasivat vankilan sisällä ainakin 15 vankia ja haavoittivat 40:ää.

Opposition mukaan myös Homsissa hallituksen joukot yrittivät hyökätä vankilaan, ja useita haavoittui. Homsin vankilassa kahakoitiin jo viikonloppuna, jolloin useita kuoli. Homsin vankilassa on arviolta noin 3 000 - 5 000 ihmistä, joista iso osa poliittisia vankeja. Kymmeniä ihmisiä on teljettynä pieniin selleihin.

Aktivistit sanovat myös, että humanitaarinen tilanne vankiloissa on erittäin vaikea. Vangit eivät saa tarpeeksi ruokaa ja vettä eivätkä naisvangit äidinmaidonkorviketta. Vangit ovat pyytäneet kansainvälisiä avustusjärjestöjä suojelemaan, ettei vankiloissa suoriteta joukkosurmia.

Aiemmin tässä kuussa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi, että Syyriassa on kymmeniä tuhansia vankeja, joita kidutetaan säännönmukaisesti. Järjestön mukaan maassa on 27 vankilaa ja pidätyskeskusta, joissa pidetään mielenosoittajia ilman oikeudenkäyntiä.