Koskinen: Komissiolta pyydettävä selvitys EVM:n ensisijaisuudesta

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan, SDP:n kansanedustajan Johannes Koskisen (sd.) mielestä hallituksen pitäisi vaatia komissiolta selvitys Euroopan pysyvän kriisirahaston EVM:n ensisijaisuustulkinnasta.

politiikka
Johannes Koskinen
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes KoskinenJuha-Pekka Inkinen / Yle

Komission varapuheenjohtajan Olli Rehnin mukaan pysyvän vakausmekanismin myöntämien lainojen ensisijaisuus harkitaan tapauskohtaisesti.

- Minä en kyllä ymmärrä tätä kantaa, että se olisi sitten pysyvän mekanismin osalta tapauskohtaista tää harkinta. Se on vastoin sopimusta, jos näin ajatellaan. Hallituksen pitäisi vaatia komissiolta selvitys, että heillä ei ole vääriä ajatuksia, mutta kyllä tarvittaessa suuri valiokuntakin voi siinä sitten operoida.

Koskisen mukaan selvitys puhdistaisi ilmaa ensisijaisuuteen liittyvien epäilyjen suhteen.

- Hyvähän tämä olisi saada pois alta, ettei se jää muhimaan sitten pinnan alle tämmöinen väärä tulkinta.

"Ei ylimääräistä suuren valiokunnan kokousta"

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajan Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) mukaan valiokunnan ei tarvitse pitää ylimääräistä kokousta EVM-kiistan takia.

Eilen Kumpula-Natri vaati Euroopan komissiolta tarkennusta varapuheenjohtaja Olli Rehnin lausuntoon Euroopan pysyvän vakausmekanismin EVM:n lainojen ensisijaisuusasemasta.

Kumpula-Natri sanoo, että pelkkä tarkennus riittää, koska EVM-valtiosopimus on julkinen. Lisäksi hallituksen suurelle valiokunnalle neuvottelutuloksista tekemissä raportoinneissa ei Kumpula-Natrin mukaan ole moitteen sijaa.

- Siinä ei ole tehty muutoksia siihen EVM-sopimuksen ensisijaisuuteen, joten tuo riittää kyllä eduskunnalle tuo tarkennus.

- Minusta on ollut hyvä saattaa tiedoksi, että sopimus pitää sisällään ensisijaisuuden määritelmän EVM-sopimukseen ja se, että se on julkisissa asiakirjoissa kaikkien nähtävänä. Tuo EVM-sopimus on julkinen ja myös kaikki sen jälkeen annetut päätökset huippukokouksesta, euroministereiden kokouksesta, ne eivät tuo mitään uutta tuohon asiaan. Siltä pohjalta eduskuntakin on lakinsa säätänyt ja voimme elää tuon lain mukaan, Kumpula-Natri lisää.

Talouskomissaari Olli Rehnin eilisen vastauksen mukaan rahoituspaketin ehdoista nousseessa keskustelussa ei ole aineksia vastakkainasetteluun.