1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Oppositio: Assad siirtänyt kemialliset aseet Syyrian rajoille

Syyrian vapaan armeijan lausunnon mukaan aseita on siirretty rajojen lähellä oleville lentokentille. Huoli Syyrian kemiallisten aseiden kohtalosta kasvaa maailmalla.

Syyrian hallitus on siirtänyt kemialliset aseet rajoillaan sijaitseville lentokentille, sanoo Syyrian vapaa armeija lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan. Oppositio antoi lausuntonsa päivää sen jälkeen kun hallitus oli sanonut, että kemiallisia aseita saatetaan käyttää ulkovaltojen hyökkäystä vastaan.

- Me, Syyrian vapaan armeijan maan sisällä oleva johto, tiedämme varsin hyvin näiden aseiden paikan ja sijainnin, lausunnossa sanottiin.

- Paljastamme myös, että (presidentti Bashar al-) Assad on siirtänyt osan näistä aseista sekä kemiallisten komponenttien sekoittamiseen tarvittavia laitteita rajoilla sijaitseville lentokentille, lausunto jatkoi.

Vapaan armeijan mukaan joukkotuhoaseiden varastojen siirtäminen aloitettiin jo useita kuukausia sitten. Opposition mukaan tarkoituksena on painostaa lähivaltioita ja kansainvälistä yhteisöä.

Oppositioon lukeutuvan Kansallisneuvoston johtaja Abdul Baset Sieda on sitä mieltä, että lasten joukkosurmiin ja naisten raiskauksiin syyllistyvä hallitus voi hyvinkin käyttää joukkotuhoaseita.

Aiemmin myös äskettäin kapinallisten riveihin loikannut Syyrian Irakin suurlähettiläs Nawaf Fares sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa uskovansa, että presidentti Assad voi käyttää kemiallisia aseita oppositiota vastaan.

Syyrian ulkoministeriö on vakuuttanut että kemiallisia aseita käytetään vain siinä tapauksessa, että ulkovaltiot hyökkäävät. Makdissi vakuutti, että kemiallisia aseita ei käytetä syyrialaissiviilejä vastaan.

Huoli kemiallisten aseiden käytöstä kasvaa maailmalla

Syyrian ulkoministeriön lausunnon jälkeen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Syyrian tekevän vakavan virheen, mikäli se käyttää kemiallisia aseita. Obaman mukaan presidentti Assad ja hänen lähipiirinsä joutuvat vastaamaan kansainväliselle yhteisölle ja Yhdysvalloille, jos he erehtyvät käyttämään niitä.

Tänään tiistaina Venäjä vaati Syyriaa pidättäytymään  kemiallisten aseiden käytöstä. Venäjän ulkoministeriön lausunnossa korostettiin, että Syyria on liittynyt Geneven sopimukseen, joka kieltää tällaisten aseiden käytön.

Aiemmin myös Israel on ilmaissut huolensa joukkotuhoaseista.  Israelin pääministeri sanoi sunnuntaina, ettei maa jäisi toimettomaksi, jos tällainen tilanne syntyisi.

Kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta arvioi, että Israelin huoli liittyy kemiallisten aseiden sijoitteluun lähelle Libanonin rajaa sekä Israelin vastaisella rajalla Libanonissa toimivaan Hizbollah-järjestöön. Teirilän mukaan huoleen voi olla aihetta, kun ottaa huomioon Syyrian hallinnon Hizbollah-yhteydet.

Teirilä muistuttaa myös, että oppositio on edelleen hyvin hajanainen, eikä kaikkien ryhmittymien tavoitteista ja tarkoitusperistä voi olla varma.  Epäselvää on myös, miten ryhmittymät käyttäisivät kemiallisia aseita, jos aseita niiden haltuun päätyy.