1. yle.fi
  2. Uutiset

Christiana Harle on aktiivinen sotkumalainen

Polvijärven vanhin kylä Sotkuma elää kaikin puolin vilkasta ja aktiivista aikaa. Kyläläisten ilona on uusi koulu, jossa opintietä käy yli seitsemänkymmentä lasta. Erityisen ylpeä koulusta on Sotkuman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Christiana Harle.

Sotkuma, Polvijärvi
Aktiivisia Sotkuman kyläläisiä yhteiskuvassa
Yle / Heikki Haapalainen

Sotkuman vanha koulu purettiin sisäilmaongelmien vuoksi. Uusi koulurakennus valmistui kesällä 2011. Nyt koulun pihamaalle odotellaan uutta luistelukaukaloa.

- Tämä koulu on meidän ylpeyspiste. Se on aiempaa isompi ja siinä on tilat myös päiväkodille. Talkoovoimin koulun pihalle saadaan nyt hieno luistelualue, Christiana Harle iloitsee.

- Koulu on ehkä hieman liian pieni, kun oppilaita on niin paljon kuin on. Päiväkotikin on täynnä. Mutta miten se menee? Jos joka tien varrella on talo, niin tämä on sitten jo esikaupunki, ei enää kylä. Siinä mielessä koulu on sopiva, mutta tulevaisuudessa - ei tiedä, Christiana Harle pohtii kylän kasvunäkymiä.

From sunny California to Sotkuma

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja ei ole syntyperäinen sotkumalainen vaan kotoisin Kaliforniasta saakka.

Jos joka tien varrella on talo, niin sitten tämä on jo esikaupunki.

Christiana Harle

- Mies toi minut tänne, Christiana selittää nauraen Suomeen ja Polvijärvelle päätymisensä syytä.

Entiselle kalifornialaiselle kuluvan kesän sateisuus alkaa olla liikaa.

- Apua! Nyt sanon että alkaa oikeasti väsyttää tämä sade! Tuntuu siltä että pitää aloittaa veneen rakentaminen. Kohta mehiläisetkin uivat ennen kuin lentävät, huokaisee mehiläistenhoitoa harrastava nainen.

Christiana Harle tunnetaan mm. käsintehtyjen luomu- ja luonnonsaippuoiden tekijänä, mutta nyt saippuabisnes on jo jäämässä taka-alalle.

- Vähän tuntuu että kurkku on jo täynnä saippuaa. Yritys toimii vielä, mutta pienemmin kuin aiemmin. Olen ajatellut myydä yrityksen saippuaosuuden pois. Mehiläistenhoito kiinnostaa minua nyt paljon, samoin kaikki mikä liittyy luontoon ja shamanismiin. Olen myös musiikkiterapeutti. Lisäksi olen kolmen muun osakkaan kanssa mukana Nordic Vitality -yrityksessä, Harle kertoo.

Lue seuraavaksi