Koe uusi yle.fi

Työllisyys kääntyi laskuun - työttömiä viime vuotta enemmän

Työllisyystilanne on heikentynyt pohjalaismaakunnissa. Silti työttömyysluvut ovat Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla yhä maan kärkeä.

työttömyysaste
Rukkaset roska-astian päällä.
Katja Salminen/ Yle

Työllisyystilanne on heikentynyt pohjalaismaakunnissa. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ELY-keskusten alueella työttömien määrä nousi kesäkuussa lähes neljällä sadalla (+ 393) viime vuoden vastaavasta ajasta. Myös uusien avoimien työpaikkojen määrä laski viime vuodesta.

Silti pohjalaismaakuntien työllisyystilanne on muuta maata valoisampi. Pohjanmaalla työttömien osuus työvoimasta oli kesäkuussa 6,5 ja Etelä-Pohjanmaalla 7 prosenttia, kun koko maassa työttömyysaste oli 9,3 prosenttia.

Pohjanmaalla alle neljän prosentin työttömyysasteita oli kolmessa kunnassa: Korsnäs 2,9, Närpiö 3,1 ja Luoto 3,6. Etelä-Pohjanmaan alimmat työttömyysluvut olivat puolestaan Kauhavalla 5,1 ja Evijärvellä 5,8. Korkein työttömyys oli pohjalaiskunnista Kaskisissa 13,8 ja eteläpohjalaiskunnista Soinissa 10,5.

Seinäjoen työttömyysaste oli 8,4, samoin Vaasan. Kokkolan työttömyysaste oli 8,9 ja Pietarsaaren 8,8.

Nuorisotyöttömyys lisääntyi sekä Pohjanmaalla että Etelä-Pohjanmaalla hieman. Molemmissa maakunnissa nuorisotyttömiä oli noin 60 henkeä enemmän kuin vuosi sitten.