Britannian urkintaskandaali johti rikossyytteisiin

Syytteen viestintäsalaisuuden loukkaamisesta saa kahdeksan News of the World -skandaalilehteen liittyvää ihmistä. Lehti hankki uutisia muun muassa salakuuntelemalla julkkisten ja poliitikkojen puhelinvastaajia.

Ulkomaat
Rebekah Brooks saapumassa Lontoon oikeustalolle.
Rebekah Brooks saapumassa Lontoon oikeustalolle 11. toukokuuta.Andy Rain / EPA

Britannian syyttäjäviranomaiset ovat kertoneet nostavansa syytteet viestintäsalaisuuden loukkaamisesta kahdeksaa ihmistä vastaan News of the World -skandaalilehteen liittyvässä urkintavyyhdessä.

Syytteen saa muun muassa pääministeri David Cameronin entinen tiedotuspäällikköä Andy Coulson ja Rupert Murdochin News International -yhtiön entinen toimitusjohtaja Rebekah Brooks. Molemmat ovat News of the Worldin entisiä päätoimittajia.

Vuosi sitten lakkautettu News of the World -lehti hankki kohu-uutisia muun muassa salakuuntelemalla julkkisten ja poliitikkojen puhelinvastaajia. Murdochin yhtiö päätti lakkauttaa skandaalilehden sen jälkeen, kun paljastui, että urkittujen puhelinvastaajien joukossa oli murhatun teinitytön vastaaja.

Viranomaiset ovat todenneet kaikkiaan yli 600 ihmisen joutuneen viestintäsalaisuuden loukkaamisen uhriksi. Uhrien joukossa ovat muun muassa näyttelijät Angelina Jolie, Brad Pitt ja Jude Law sekä jalkapalloilija Wayne Rooney.

Syyttäjäviranomaisten kerrottua syytteiden nostamisesta, Brooks julkaisi tiedotteen, jossa hän kiistiää syyllistyneensä rikoksiin.

- En määrännyt, enkä ollut tietoinen puhelinurkinnasta päätoimittajakaudellani, Brooks sanoo.

Lähteet: Reuters, AP, AFP