1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuri pienten tilkkujen näyttely

Tilkkutyö on monipuolinen harrastus, joka huomaamatta tempaa mukaansa. Koukuttaa. Tilkkutöissä saa leikitellä väreillä ja muodoilla taitojensa mukaan.

tilkkutyöt
Elä unelma todeksi-tilkkutyö.
Eeva Hannula / Yle

Suuressa pienten tilkkujen näyttelyssä maallikolle puhuvat ainakin värit. Jokioisten Tietotalon seinien sisällä on kenties kaikki maailman värit ja mitä erilaisimmissa yhdistelmissä: sävy sävyssä, vastaväreittäin, väripareina, yksinäänkin.

Tietotaloon rakennetussa tilkkunäyttelyssä kulkiessa suorastaan tuntee kylpevänsä väreissä. Mieltä shokeeraavaan värikylpyyn siellä ei kuitenkaan joudu, sillä tilkkutöiden tekijät ovat töitä tehdessään puntaroineet ja miettineet värien asettelun niin moneen kertaan, että jokainen värikylläinen tilkkuteos on tasapainoinen kokonaisuus.

Suuressa tilkkutyönäyttelyssä pidemmälle päässyttä harrastajaa kenties puhuttaa tilkkutyön historia. Hän jää kukaties miettimään tilkkutäkin tekemisen merkitystä Pohjois-Amerikan preeriaa asuttaneille ihmisille. Sitä miten vähistä materiaaleista piti keinolla millä hyvänsä saada aikaan lämmintä perheelle.

Aherruksen lopputuloksena olivat tilkut, joita perheenemännät talvisydämet neuloivat vähistä kankaista ja jotka sitten muiden perheiden naisten kanssa kevään tullen ommeltiin talkoilla täkeiksi. Näissä talkoissa riitti lapsillekin puuhaa, kun he nököttivät tekeillä olevien tilkkutäkkien alla ohjaamassa neulojia.

Bussilasteittain väkeä Jokioisille keräävä valtakunnallinen tilkkunäyttely puhuttelee varmasti myös tekniikoillaan. Perusajatus kussakin tilkkutyössä on se, että työ on tehty joko käsin neulomalla tai koneella ompelemalla. Tai sitten käsin ja koneella.

Oli tekniikka mikä tahansa, riittää Tietotalon näyttelyyn kootuissa 350 teoksessa ihastelemista. Valtakunnallinen tilkkutyönäyttely on esillä Jokioisissa elokuun 5. päivään saakka.

Lue seuraavaksi