1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuningasrapu pelasti Pohjois-Norjan pikkukylät

Kuningasrapu on pelastanut monen pikkukylän kalastuselinkeinon Pohjois-Norjassa. Kuningasravun ansiosta pikkukylien kalanjalostustehtaat ovat säilyneet ja rapu houkuttelee myös matkailijoita erityisille kuningasrapusafareille. Kalastajille rapu on nykyisin lähes yhtä tärkeä pyyntikohde kuin perinteinen turska.

Ulkomaat
Kuningasrapuja merrassa.
Kalastaja Leif Ingilä heittää takaisin mereen mertaan joutuneet ylimääräiset ja pienet kuningasravut. Raimo Torikka/Yle
Kuningasrapumertaa nostetaan veneeseen
Kuingasrapumerrat voivat olla pullollaan kuningasrapuja Pohjois-Norjan vuonoissa, kuten Leif Ingilän matkailua varten pyynnissä oleva merta tällä kertaa.
Kuningasrapumertaa nostetaan veneeseen
Kuingasrapumerrat voivat olla pullollaan kuningasrapuja Pohjois-Norjan vuonoissa, kuten Leif Ingilän matkailua varten pyynnissä oleva merta tällä kertaa.

Muun muassa reilun parinsadan asukkaan Pykeijan kylä on virinnyt uuteen elämään kuningasravun ansiosta. Kahdeksankymmentäluvun lopulla kylä pantiin jopa myyntiin, mutta nyt tilanne on toinen.

Pykeijan kylän aktiivi ja entinen yrittäjä, kuulun Jäämeren Saunan omistaja pitää nykistä tilannetta hyvänä. Elsan mukaan kylään on palannut takaisin poismuuttaneita nuoria ja sen lisäksi kylään on asettunut asumaan myös ulkomaalaisia.

- Meillähän on kymmenen eri nasjonaliteettia täällä Pykeijassa ja ne on ostaneet taloja ja asuvat ja ne on töissä. Meillä ei ole heti työttömyyttä täällä.

Jättiläisestä pelastaja

Alkuun venäläisten siirtoistutusten ansiosta Norjan pohjoisosan rannikollekin levinnyttä kuningasrapua pidettiin kummajaisena. Parissakymmennessä vuodessa on tästä jättiläisestä kuitenkin tullut erittäin tärkeä osa kalastuselinkeinoa perinteisten turskasaaliiden ohessa.

Kalastaja ja kalastusmatkailuyrittäjä Leif Ingilän mukaan turska on edelleen tärkein saaliskala.

- Turska on tärkeimmys, mutta rapu tullee sitten yhtä tärkeänä. Jos sannoo sillä lailla, että jos rapuja ei olis täällä nin ei olis kalan ostajia, se on niin tärkeä se rapu. Ja ko se on niin vissi, että me saamme sitä, niin se menestyy ostamaan venehen sillä uskossa, että sitä saapi rapua kuitenkin.

Ulkomaalaiset rapusafarille

Myös kalastusmatkailu on lisääntynyt, koska muun kalan lisäksi tullaan rapusafareille hakemaan mystistä kuningasrapua. Pykeijaa suosivat suomalaiset.

Espoolainen Henrik Pietiläinen tuli Pykeijaan kalastuspäivää viettämään kolmen muun nuoren miehen kanssa. Rapusafarille he lähtivät koska yllättäen siihen avautui mahdollisuus.

- Suunniteltiin ison kalan pyyntiä täällä Norjassa merellä, mutta ei saatu majoitusta täältä. Inarista se löytyi joten kalastetaan Inarilla ja tultiin tänne nyt yhdeksi päiväksi. Kuningasrapuja olen ennen nähnyt telkkarista, mutta en koskaan livenä. Nyt sekin on nähty.

Kesäaikana järjestettävillä rapusafareilla ei tavitse pettyä. Lei Ingilä takaa, että maailmanlaajuisesti tunnetun herkun makuun pääsy on taattua.

- Se on kohta sataprosenttisen vissi, ei kohta vaan se on sata prosenttia vissi. Jos emme saa rapuja niin sitten ei tarvitse kenenkään maksaa safarista minulle mitään.

Lue seuraavaksi