Kakkostien perusparannus etenee pätkä kerrallaan

Kakkosteillä liikkujat joutuvat odottamaan tien nopeusrajoitusten nostamista kevääseen. Kakkostietä perusparannetaan parhaillaan välillä Karkkila-Loukku.

remontti
Afalttia.
Timo Hytönen / Yle

Kakkostien perusparannuksessa on ollut ajan saatossa monta mutkaa matkassa. Teema on ollut lounaishämäläisille niin jännittävä, että menneinä vuosina valtion tulo- ja menoarvion julkistamista on odotettu kuin jouluaattoa.

Milloin valtionhallinto on pitänyt kakkostien remonttia siksi kiireettömänä, että muut tiekohteet ovat ajaneet sen ohi. Milloin taas valtion rahavarat ovat olleet niin niukassa, että kakkostien remonttia on siirretty talouden tiukan tilanteen vuoksi.

Kansanjuhla remontin kunniaksi

Kun nykyinen remontti varmistui, järjesti Forssan kaupunki jopa kansanjuhlan kakkostien kunniaksi. Kunnostuskahvit juotiin Forssan torilla siksi, että vuosikausien odottelun jälkeen valtiolta löytyi kakkostien remontille kymmenen miljoonaa euroa. Rahoilla pystytään nostamaan liikennenopeuksia juuri Lounais-Hämeen ja pääkaupunkiseudun välillä, mutta perinpohjaiseen remonttiin eivät rahat riitä.

Tietyöt ovat parhaillaan meneillään Loukun ja Karkkilan välillä, missä tehdään levityksiä, suojataan pohjavesialueita ja louhitaan kalliota noin 50 kohdassa.

Satasta pääsee ajamaan vasta keväällä

Liikenneviraston projektipäällikön Juha Sillanpään mukaan perusparannus valmistuu loka-marraskuussa. Periaatteessa sadan kilometrin nopeusrajoitukset voitaisiin asentaa tieosuudelle jo talveksi, mutta tuolloin 2-tiellä astuu voimaan 80 kilometrin talvinopeusrajoitus.

- Tavoitteena onkin, että ensi keväänä kakkostiellä ovat sadan kilometrin nopeusrajoitusmerkit paikallaan. Sadan kilometrin nopeusrajoitus tulee noin 18 kilometrin matkalle. Tämä ei vielä vaikuta suuriakaan Forssa-Helsinki-välin ajomatkaan. Ajoaika lyhenee jonkun minuutin, arvioi Juha Sillanpää.