Ympäristötaidetta talkoillen Kukkolankoskelle

Kukkolankoskelle rakennetaan ympäristötaideteos pajutyöpajalaisten voimin. Lohimertaa kuvaava teos rakennetaan koivusta ja pajusta.

ympäristötaide
Kukkolankosken ympäristötaideteoksen pajutyöpajan talkoolaisia
Janne Hallikainen / Yle

Tornion Kukkolankoskelle Koskitien risteykseen nousee perjantaihin mennessä ympäristötaideteos, joka valmistuu vapaaehtoisvoimin luonnon materiaaleista. Taideteos kertoo vierailijalle mitä koskikentällä on luvassa.

- Pystytetään kyläläisten kanssa sellainen perinteinen kalastusväline, eli lohimerta Koskitien risteykseen. Tällä tavoin esimerkiksi vaalitaan alueen perinnekalastuskulttuuria, kertoo työpajan ohjaaja Sofia Leskinen.

Taideteosta pyritään jatkamaan Koskitietä eteenpäin koskikentälle saakka resurssien ja aikataulujen mukaan.

- Kalastusväline pystytetään näkyvälle paikalle risteykseen ja jatkoteoksena on tarkoitus pystyttää itse kala koskikentän läheisyyteen mikäli aika riittää, sanoo Leskinen.

- Meillä on nyt seitsemän hengen työryhmä tekemässä ympäristötaideteosta. Jos tahtoo ottaa osaa taideteoksen tekemiseen, niin lisää rakennusväkeä mahtuu mukaan viikon aikana, Leskinen jatkaa.

Ihmisillä tahtoo aina olla muuta tekemistä, kun haetaan talkoolaisia. Enemmän väkeä kaipaisi, sillä isosssa ryhmässä on mukavampi työskennelläkin.

Oiva Auno

Kyläyhdistys mukana rakentamassa

Ympäristötaideteoksen rakentaminen sujuu rattoisasti ryhmässä. Vapaaehtoisia saisi talkoolaisten mukaan olla kuitenkin enemmän.

- Kyläyhdistys on mukana toteuttamassa taideteosta, mutta ainahan sitä rakennusväkeä saisi enemmän olla. Nykyään tahtoo vain olla vaikea saada talkoolaisia mukaan projekteihin, toteaa Jarno Niskala kylähydistyksestä.

- Ihmisillä tahtoo aina olla muuta tekemistä, kun haetaan talkoolaisia. Enemmän väkeä kaipaisi, sillä isosssa ryhmässä on mukavampi työskennelläkkin, lisää Oiva Auno vierestä.

Turhaa hampaiden narskutusta vapaaehtoisilta ei kuitenkaan kuulu. Työ talkoolaisilta sujuu hymyssä suin.

- Työ sujuu oikein mainiosti. Riipimisestä on kokemustakin, kun aikoinaan lapsena piti pajunlehtiä hakea lampaille ja vasikoille. Kaksi säkkiä illassa piti täyttää muuten ei kehdannut tulla kotiin, naureskelee Auno.