Hyppää sisältöön

Nuoret äidit tupakoivat muita äitejä enemmän

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa tupakoivien naisten määrä ei ole vähentynyt. Alle 20-vuotiaista raskaana olevista naisista noin puolet polttaa tupakkaa. Kaikista suomalaisäideistä tupakoinnin lopettaa yhä useampi raskauden ensimmäisten kuukausien aikana.

Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Syitä raskaana olevien naisten tupakoinnille on yhtä monta kuin on tupakoivia äitejäkin.

- Monella on muitakin ongelmia, ja tupakointi on yksi rauhoittava ja rentouttava asia arjessa. Sitten on näitä vanhempia naisia, jotka ovat polttaneet kauan. Heille voi olla fyysisesti todella vaikeaa lopettaa tupakointi, Laajasalon terveysaseman terveydenhoitaja Raija Saavalainen kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan raskaana olevista äideistä nuoret tupruttelevat eniten. Alle 20-vuotiaita äitejä on Suomessa vähän, alle prosentin verran – mutta heistä joka toinen tupakoi raskauden alussa, ja vain joka neljännes lopettaa tupakoinnin.

Yksi syy on se, että raskauden aikainen tupakointi on ylipäätään vähentynyt muualla Pohjoismaissa mutta ei Suomessa. Suomen tupakointiluvut heijastuvat myös raskaana oleviin naisiin.

- 20–30 vuotta sitten yli kolmasosa naisista poltti muissa Pohjoismaissa, mutta Suomessa luku oli noin 20 prosenttia. Nyt luku on edelleen sama Suomessa, mutta muissa Pohjoismaissa se on paljon pienempi, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler kertoo.

Toinen syy Gisslerin mukaan on se, että nuoret ja vähän koulutetut naiset polttavat niin raskauden aikana kuin yleensä, ja se näkyy tilastoissakin.

Lukuisia terveyshaittoja itselle ja lapselle

Tupakoivien äitien lapset syntyvät noin 200 grammaa kevyempinä kuin tupakoimattomien

Kun luo mielikuvaa kohdussa olevasta vauvasta, eli minkälainen lapsi siellä kasvaa, mitkä hänen tarpeensa ja mitkä vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa – se voi olla hyvä apu luopua tupakoinnista tai muista huonoista elintavoista.

Raija Saavalainen

äitien lapset. Myös lasten kätkytkuolemien, verisyövän ja tarkkaavaisuushäiriöiden riski kasvaa.

Terveysvalistus on tuottanut tulosta. Nyt raskauden ensimmäisten kuukausien aikana tupakoinnin lopettaa jo reilu kolmannes äideistä. Parikymmentä vuotta sitten luku oli noin 11 prosenttia.

- Yleensä monet lopettavat kokonaan, ja varsinkin ensimmäinen raskaus on kannustin lopettaa tupakointi. Toki asiaan vaikuttaa, polttavatko muut perheenjäsenet. Jos isä tupakoi, äidillä on pienempi kynnys aloittaa tupakointi uudelleen, Mika Gissler tietää.

Raija Saavalaisen kokemuksen mukaan usein tupakoivat naiset perustelevat tapaansa sillä, että kaveritkin ovat polttaneet ilman merkittäviä haittoja lapselle.

- Aina ei haluta nähdä sitä, mitä laajat tilastot kertovat. Onneksi monet ovat kuitenkin valmistautuneet raskauteen ja lopettaneet tupakoinnin jo ennen ensimmäiselle neuvolakäynnille tuloa.

Mielikuvia omasta vauvasta

Saavalaisen mukaan nuorten äitien kohdalla kyse on helposti vaikeudesta saada asiat tärkeysjärjestykseen, kun oma aikuistuminen on vielä kesken.

Neuvolassa hoitajat kannustavat tulevia äitejä ajattelemaan, että lapsen etu on nyt ensimmäisellä sijalla.

- Kun luo mielikuvaa kohdussa olevasta vauvasta, eli minkälainen lapsi siellä kasvaa, mitkä hänen tarpeensa ja mitkä vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa – se voi olla hyvä apu luopua tupakoinnista tai muista huonoista elintavoista.