1. yle.fi
  2. Uutiset

Neljännesvuosisadan vanha DBTL

Suomen vanhin kaupunkifestivaali DBTL levittäytyy jälleen Turun Aurajokirantaan. DBTL juhlii tänä vuonna 25-vuotissynttäreitään. Nuoren aikuisen ikään ehtinyt festari haluaa olla oman tiensä kulkija tulevaisuudessakin.

kulttuuri

DBTL kokoaa kuuden päivän ajan yhteen lähes 90 erilaista tapahtumaa. Pääkonserttiteltta on Turun kaupunginteatterin viereisellä Hämähäkkitontilla.

Festivaalijärjestäjä Kari Rantala laskee, että Suomessa järjestetään yli neljäsataa musiikkitapahtumaa joka kesä ja uusia yrittäjiä syntyy lisää vuosittain. Kisaa käydään ensin ohjelmista ja sen jälkeen yleisöstä, toteaa Rantala. 25 vuotta mahdollistaa kuitenkin sen, että DBTL voi toteuttaa itseään jo muullakin tavalla kuin pelkästään musiikilla.

- Olemme silmät avoinna kaikkeen esittävään taiteeseen. Tarkkailemme muuttuvaa kaupunkiympäristöä. Ohjelman sisällön pitää olla monipuolista ja ajankohtaista sellaista mikä saa ihmiset liikkeelle.

Don Johnson Big Band
Don Johnson Big Band nosti tunnelman korkealle DBTL-teltassa vuonna 2009YLE / Simo Kymäläinen

Kilpailun kiristyminen näkyy luonnollisesti myös esiintyjälistoissa. Nämä ovat työtilaisuuksia, enää ei pyydetä kavereita soittamaan, toteaa Rantala ja vertaa artistien hankkimista tarjouskauppaan.

- Kun ostajia on paljon, niin luonnollisesti hinnat tuppaavat nousemaa ylös, kuten hyvässä huutokaupassa kuuluukin.

Oman tiensä festivaali

Rantala toivoo, että DBTL olisi piirun verran eri ladulla kuin muut vasta perustetut festivaalit, jotka ovat hyvin herkästi ajassa kiinni.

Olemme silmät avoinna kaikkeen esittävään taiteeseen. Tarkkailemme muuttuvaa kaupunkiympäristöä. Ohjelman sisällön pitää olla monipuolista ja ajankohtaista sellaista mikä saa ihmiset liikkeelle.

Kari Rantala

- Haluaisin piirtää hieman pitempiä kaaria ja toivon että yleisökin luottaisi meihin artistien valinnoissa.

Supersuosittu Jukka Poika esiintyy kaupunkifestivaaleilla tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Miehen taustalla ja rinnalla on nähty Jenkkarekka, Tiskijukka, Tiskipekka, DJ Andor ja nykyinen Sound Explosion Band. Jukka Poika on Rantalan mielestä loistava esimerkki siitä, miten festivaali ja artisti ovat yhdessä kasvaneet vuosien varrella.

- Olemme kulkeneet yhdessä pienestä suureen.

Yhteistyötä seurakunnan kanssa

DBTL-festivaalin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteistyö jatkuu tänäkin kesänä.

-Löysimme toisemme muutama vuosi sitten ja yhteistyö on sujunut mukavasti. Tänä vuonna meitä yhdistää Elvis.

Turun kaupunginteatterin aulassa on Elvis-näyttely Markku Laaksolta ja Mikaelin kirkossa on sunnuntaina Elvis-messu. Tämä on hyvä esimerkki siitä miten kaksi erilaista organisaatiota on löytänyt yhteisen sävelen, iloitsee festivaalijärjestäjä Kari Rantala.

Lue seuraavaksi