1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmeniä kuollut taisteluissa Tadžikistanissa

Kymmeniä ihmisiä on kuollut Keski-Aasiassa sijaitsevassa Tadžikistanissa puhjenneissa väkivaltaisuuksissa.

Ulkomaat

Kymmeniä ihmisiä on kuollut armeijan ja kapinallisten taisteluissa Keski-Aasiassa sijaitsevan Tadžikistanin itäosassa.

Turvallisuusviranomaisten mukaan 12 sotilasta ja 30 kapinallista on saanut surmansa armeijan ja entistä sotapäällikköä tukevien joukkojen yhteenotoissa syrjäisessä Gorno-Badakhshanin osavaltiossa lähellä Afganistanin rajaa. Joidenkin tietojen mukaan uhrien määrä olisi huomattavasti suurempi ja että uhrien joukossa olisi paljon siviilejä.

Kymmeniä on pidätetty ja heidän joukossaan on kahdeksan Afganistanin kansalaista. Viranomaisset selvittävät onko afganistanilaisilla yhteyksiä Taliban-kapinallisiin. Armeija on ilmoittanut jatkavansa operaatiotaan alueella.

Väkivaltaisuudet leimahtivat, kun paikallinen turvallisuuspäällikkö murhattiin lauantaina. Tadžikistanin hallitus syyttää murhasta Tolib Ayombekovin joukkoja, joiden sanotaan harjoittaneen salakuljetusta ja muuta rikollisuutta.

Gorno-Badakhshanin alueen pääkaupungin Khorogin asukkaat ovat kertoneet Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle kaupungin olevan käytännössä sotatilassa. Asukkaat on määrätty pysymään sisätiloissa ja viestiliikenneyhteydet eivät tällä hetkellä toimi.

Tadžikistan on Keski-Aasian köyhin valtio. Maa toipuu yhä vuosina 1992-1997 käydystä sisällissodasta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi