1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki sulkee Syyrian-vastaiset rajat

Rajat suljetaan sen jälkeen kun oppositio sai raja-asemia haltuunsa alkuviikon taisteluissa. Myös Jordania on tiukentanut valvontaa.

Turkki aikoo sulkea kaikki Syyrian-vastaiset raja-asemansa. Turkin tulli- ja kauppaministeriö sanoi, että raja-asemat suljetaan myöhemmin keskiviikkona. Ilmoitus annettiin sen jälkeen kun Syyrian opposition taistelijat olivat saaneet haltuunsa useita raja-asemia alkuviikon taisteluissa.

Rajat pidetään kuitenkin yhä auki pakolaisille, Turkin viranomaiset ovat vakuuttaneet YK:n pakolaisjärjestölle. Syyrian siviilipakolaiset ovat käyttäneet myös muita kui virallisia reittejä paetessaan Turkin puolelle.

Turkin mukaan turvallisuustilanne on heikentynyt niin pahoin, että rajat on pakko sulkea kaupallisellta liikenteeltä. Raja-asemien läpi ei päästetä enää ajoneuvoja. Rajat ovat olleet yhä auki muun muassa rekkaliikenteelle.

Viime aikoina Turkki on vahvistanut myös joukkojaan rajaseudulla. Alueelle on siirretty muun muassa ilmatorjuntaohjuksia.

Myös Jordania ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että raja-asemien valvontaa tiukennetaan. Pakolaisia päästetään kuitenkin yhä maahan, kuningas Abdullah II lupasi. Jordaniassa on nyt noin 140 000 Syyrian-pakolaista. Alkuviikolla pakolaisia saapui 5 000 lisää. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on avaamassa suurta telttaleiriä tällä viikolla.