1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Merilaulukilpailun finaalissa moderneja vesiaiheisia lauluja

Vuoden 2012 Merilaulukilpailun finaali järjestetään perinteiseen tapaan Kotkan Meripäivien yhteydessä. Keskiviikkoillan finaalissa kuullaan kymmenen meri- ja vesiaiheista laulua, joista tuomaristo valitsee kapelimestari Esa Niemisen johdolla parhaat teokset.

Esa Nieminen halusi vaihtaa Yölinnun haitarihumpat radioystävällisempään ilmaisuun. Kuva: YLE / Antero Tenhunen

Kotkan Meripäivien yhteydessä järjestettävä Merilaulukilpailun finaali käydään tänä iltana Kotkan Konserttitalolla. Finaali on nyt ensimmäistä kertaa jo keskiviikkona, sillä sen ei haluta kilpailevan muiden Meripäivätapahtumien kanssa. Kilpailun tuomariston puheenjohtajan Esa Niemisen mukaan Merilaulukilpailun taso nousi erityisesti viime vuonna, kun aihepiiriä laajennettiin merestä vesiaiheiseen. Tänä vuonna taso on Niemisen mukaan yhtä hyvä, kuin viime vuonna.

- Perinteisiä merimiesvalsseja tuli yllättävän vähän. Niiden eteenpäin meno on siksi vaikeaa, että niihin on vaikeaa keksiä uudenlaista sanomaa. Tämän illan finaalissa ollaan enemmän modernien meri- ja vesiaiheisten laulujen äärellä, Nieminen sanoo.

Viime vuodesta lähtien tekijöille on saatu luvattua menestyneimpien kappaleiden levytys. Levytys on toiminut tekijöille porkkanana ja se on lisännyt kilpailun vetovoimaa.

- Pyrimme siihen, että levytys toteutuisi joka toinen vuosi, eli saisimme kahden vuoden parhaimmistosta koottua levyn, Nieminen kertoo.

Hänen mukaansa kilpailu on ensisijaisesti teoskilpailu, mutta tuomaristo arvioi myös esitystä.

- Teemme lopulliset palkitsemispäätökset vasta illalla, joten kaikki on tässä suhteessa vielä mahdollista.

- Itse olen iloinen siitä, että illan lauluissa on kaikkea aina merisairaudesta merirakkauteen. Aihepiiri on aika kirjava, Nieminen iloitsee.