1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hämeen ratsukilta elvyttää Hämeen linnan hevosperinteen

Hevoset ovat olleet osa Hämeen linnan, Linnan kasarmien ja Hämeenlinnan kaupungin elämää vuosisatoja. Pari vuotta sitten perustettu Hämeen ratsukilta vaalii ja tekee tunnetuksi linnan ratsuväen perinnettä.

Kotimaan uutiset
Hämeen ratsukillat ratsukot Hämeen linnassa 24.7.2012
Timo Leponiemi / Yle

Hämeen ratsukilta elvyttää Hämeenlinnassa kaupungin keskiaikaisia hevosperinteitä. Linnankasarmille hevoset tulivat jo 1500-luvulla ja olivat siellä 1950-luvulle asti.

Kaksi vuotta sitten perustettu Hämeen ratsukilta haluaa osaltaan elävöittää kaupunkikuvaa ratsukoilla. Tiistaina ratsukilta pistäytyi hevosineen Hämeen historiallisessa linnassa. Hevosilla on ollut suuri merkitys linnakaupungin elämässä, sanoo ratsumestari Arto Talja Hämeen Ratsukillasta.

- No hevonenhan oli arvokasta omaisuutta, tosi arvokas. Täällä oli kuutisenkymmentä tammaa ja varsaa 1500-luvulla, että tämä oli Suomen suurimpia hevossiittoloita. Ja täällä kasvatettiin Ruotsin kuninkaallekin hevosia. Ne täällä kasvatettiin, ratsastettiin Raumalle ja laivattiin Tukholmaan Ruotsin kuninkaan käyttöön, kertoo Arto Talja.

Linnan kasarmilla ja kaupunkikuvassa sotilaiden hevosia on ollut nuijasodasta 1950-luvulle saakka. Ratsukillan tunnuksena on kolmikolkkahattu, jollaisia piti Suomen ensimmäinen ratsuväki saapuessaan Parolaan vuonna 1919. Sama asu on nykyään Killan esiintymisasuna.

Lue seuraavaksi