1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Reviiriajattelu ei päde metsässä"

Jokamiehenoikeuksien rajoittamiseen marjastuksessa ei ole tarvetta, toteaa Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä. Tärkeintä on marjanpoimijoiden riittävä ohjeistus.

Kotimaan uutiset
Mies poimii mustikkaa
YLE / Antti Eintola

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK vaati jokamiehenoikeuksien rajoittamista, kun marjastuksessa on kyse liiketoiminnasta. Arktisten Aromien Simo Moisio ihmettelee, miksi jokamiehenoikeuksien rajoittaminen on noussut tapetille nyt, kun Suomeen tuodaan thaimaalaisia marjanpoimijoita.

-Koko 90-luvun Suomessa oli lukumäärällisesti enemmän venäläisiä ja ukrainalaisia poimijoita,mutta tuohon aikaan ei vaadittu jokamiehenoikeuksien rajoittamista ollenkaan.

Moisio huomauttaa, että reviiriajattelu ei päde metsässä.

-Etelä-Suomessa on ehkä enemmän totuttu siihen, että naapuri tai kyläläinen saattaa käydä poimimassa marjoja toisen alueelta. Pohjoisessa reviiriajattelu on vahvempaa.

Rikkeitä ei tehdä tietentahtoen

Moision mukaan jokamiehenoikeuksia ei tarvitse rajoittaa, kun marjanpoimijoita ohjeistetaan riittävästi. Arktisille Aromeille on tullut soittoja, joissa kerrotaan, että marjastajat ajetaan pois aseiden kanssa.

Voi pyytää, että he siirtyisivät kauemmaksi.

Simo Moisio

-Aseiden kanssa ei tietenkään saa mennä ajamaan poimijoita pois, se on laissakin kielletty. Jos poimija tulee liian lähelle asutusta tai aiheuttaa häiriötä, voi pyytää, että he siirtyisivät kauemmaksi. Mikäli se ei auta niin sitten osoite on poliisi.

Myös auton rekisterikilven avulla voi ilmoittaa häiriöstä.

-Isommalle marjanvientiyritykselle voi ilmoittaa rekisterinumeron ,ja he sitten selvittävät kenestä poimijasta on kyse ja ohjeistavat häntä. Poimijat kyllä noudattavat ohjeita, koska he tietävät ettei Suomeen pääse toista kertaa, jos sääntöjä rikotaan. Eivät he tietentahtoen rikkeitä tee, Moisio huomauttaa.

Lue seuraavaksi