Mepeiltä tukea Olli Rehnin näkemykselle EVM-lainojen ensisijaisuudesta

Yle Uutisten kyselyssä suurin osa europarlamentaarikoista yhtyi Rehnin kantaan, jonka mukaan pysyvän vakausmekanismin kautta myönnettyjen lainojen ensisijaisuus-asemasta päätetään tapauskohtaisesti.

velkakriisit
Pysyvän kriisirahaston lainojen ensisijaisuus.
Yle Uutisgrafiikka
Komissaari Olli Rehn kesäkuussa 2012.
Puolet suomalaisista europarlamentaarikoista tukee talouskomissaari Olli Rehnin näkemystä euromaiden kriisilainojen luonteesta. YLE Uutisten kyselyssä kuusi meppiä kolmestatoista katsoo, että ensisijaisen velkojan asemasta voi tapauskohtaisesti luopua.

Komissaari Olli Rehnin tulkinta pysyvän vakausmekanismin kautta myönnettyjen lainojen ensisijaisuudesta saa tukea suomalaisilta europarlamentaarikoilta.

Yli puolet Yle Uutisten tavoittamista mepeistä yhtyy Rehnin kantaan, jonka mukaan lainoille ei tule automaattisesti ensisijaisuusasemaa, vaan siitä päätetään tapauskohtaisesti.

Yle Uutiset haastatteli kyselyä varten 11 europarlamentaarikkoa. Mitro Repoa (sd.) ei tavoitettu ja Eija-Riitta Korhola (kok.) ei halunnut vastata.

Kannatusta sekä hallitus- että oppositiopuolueista

Rehnin linjan kannattajia löytyy sekä hallitus- että oppositiopuolueiden mepeistä. Esimerkiksi Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoi yhtyvänsä Rehnin analyysiin.

- Tietyllä tavalla sekä Suomen hallitus että komissio on tässä oikeassa. Mutta kyllä elävä elämä ja markkinoiden suunnaton paine tällä hetkellä kyllä kallistavat analyysin sille puolelle, että tätä ensisijaisuus-ajatusta ei ole. Koska silloin yksityiset sijoittajat vetäytyisvät näiltä kriisimaiden markkinoilta. Tälläinen markkinoiden paine on nyt niin hurja, hän sanoi.

Samoilla linjoilla on myös Sirpa Pietikäinen (kok.). Hänen mielestään sopimukseen on tarkoituksella jätetty tilaa harkinnalle.

- Siinä on haluttu jättää tämä takaportti erityisiin kriisitilanteisiin, missä nähdään, että ensisijaisuus voisi johtaa yksityisen markkinan pääomapakoon niin, että koko ongelma kaatuu silloin tämän EVM:n syliin, hän sanoi.

Myös vastustajien joukossa on sekä hallitus- että oppositiopuolueiden edustajia. Tiukimmin ensisijaisuudesta pitävät kiinni Sampo Terho (ps.), Riikka Manner (kesk.) ja Nils Torvalds (r.).

- Ei siitä voi tapauskohtaisesti päättää. Komissio voi tietenkin olla sitä mieltä, että ne haluaisi päättää tapauskohtaisesti, koska se ikäänkuin helpottaisi heidän elämäänsä. Mutta ei se oikein periaatteellisesti sovi, Torvalds sanoi.

"Ei haittaa Suomen asemalle"

Europarlamentaarikoilta kysyttiin myös näkemystä siitä, miten Suomen tiukka linja eurokriisin hoidossa on vaikuttanut maamme asemaan. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, ettei linjasta ole ollut ainakaan haittaa. Ainoastaan Tarja Cronberg (vihr.), katsoi linjan vaikuttaneen negatiivisesti.

Sari Essayahin (kd.) mielestä Suomen maineen miettiminen on absurdia.

- Kyllähän tässä pitäisi miettiä, että miten niiden maiden maineeseen vaikuttaa, joilla on talous päässyt sellaiseen tilanteeseen, että joudutaan pyytämään muilta mailta apua ja että muut maat joutuvat vaarantamaan oman taloutensa ja oman taloutensa näkymät, hän sanoi.