1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jään puute ei pilkkimiestä hidasta

Pudasjärven rannalla kilpaillaan tällä viikolla yhdeksättä kertaa kesäpilkin maailmanmestaruudesta. Tapahtuma houkuttaa paikalle yli kaksisataa kilpailijaa eri puolilta maata. Kesäpilkillä hyvänä puolena on se, että ei tarvitse kiertää reiältä reiälle.

Kuva: Tommi Forsman / Yle

Suomen kesä on täynnä mitä erikoisimpia tapahtumia. Suopotkupallon ja eukonkannon lisäksi suvessa on tarjolla hupia myös pilkin ystäville. Pudasjärvellä pilkitään tällä viikolla keskellä kesää. Yhdeksättä kertaa järjestettävä kesäpilkin mm-kilpailu vetää paikalle innokkaita kalan narraajia ja muuten vain pilkkimisen ystäviä ympäri maata.

Kilpailussa käydään ensin välierät, joista parhaimman saaliin saaneet kisailijat selvittävät tiensä loppukilpailuun. Tuore kesäpilkin maailmanmestari ratkeaa tulevana sunnuntaina 29. heinäkuuta käytävässä finaalissa. Ilmoittautuneita kilpailuun on tänä vuonna hieman yli kaksisataa.

Valvoja seuraa suorituksia silmä kovana

Itse pilkkiminen tapahtuu järven selälle ankkuroiduilta styroksilautoilta. Aidon pilkkitunnelman varmistavat lauttojen keskellä poratut reiät, joiden kautta kilpailusuoritus tapahtuu.

Lauttarivistön molemmissa päissä valppaat valvojat pitävät huolen, ettei vilppiä pääse tapahtumaan. Kesäpilkkikilpailuissa sovelletaan lajin perinteisemmän talvisen muodon virallisia sääntöjä.

Kesäpilkki on talveen verrattuna hauskempaa, kun saa olla koko ajan samalla reiällä. Talvella täytyy juosta ympäri järveä.

Lassi Hemmilä

Järven selältä suorituspaikalta tavoitetulle Lassi Hemmilälle kesäpilkki on jo tuttua puuhaa. Innokas kalamies on osallistunut tapahtumaan joka vuosi.

- Olen sen verran hullu, että pilkin niin kesällä kuin talvellakin. Tämä kesäpilkki on talveen verrattuna hauskempaa, kun saa olla koko ajan samalla reiällä. Talvella täytyy juosta ympäri järveä. Nyt ei tarvitse kuin istua ja odotella, että kalat tulevat minun luokseni, Hemmilä toteaa.

Ulapalta tarttuu mukaan myös tarinoita

Jokainen osakilpailu kestää kolme tuntia. Kalojen narraamisen ohessa jää aikaa jutella viereisten lauttojen osallistujille. Vaikka kala ei söisikään, voi kilpakavereiden kanssa vaihtaa kuulumisia ja tarinoida niitä näitä.

- Täällä jutellaan paljon kavereiden kanssa. Olemme ikään kuin samaa perhettä täällä. Tosin sitä emme toisillemme paljasta, kuinka saada kalaa, Hemmilä naurahtaa.

Lassi Hemmilän paras sijoitus tähän mennessä on ollut neljäs sija.

- Sain silloin palkinnoksi kuntopyörän. Palkinto on ollut varastossa siitä lähtien. En ole polkenut sillä tähän mennessä kertaakaan.

Kesäpilkkikonkarin mielessä vilkkuukin tälle vuodelle finaalipaikka ja paremmat palkinnot.

  • Voitto mielessä,  Hemmilä vakuuttaa. Ei mahda vielä tässä erässä tulla, joten pitää ottaa vielä uusia eriä, että pääsee jatkoon.

Tommi Forsman