1. yle.fi
  2. Uutiset

Sanasota Syyriasta kiihtyy: Venäjä syyttää Yhdysvaltoja terrorismin tukemisesta

Ulkoministeri Sergei Lavrov käytti tiukkaa kieltä Yhdysvaltoja vastaan. Venäjä vakuutti myös, että Syyrian kemialliset aseet ovat hallituksen hallussa.

Ulkomaat
Syyrialaiskapinallinen pitää rynnäkkökivääriä käsissään liikkuvassa pakettiautossa.
Lehtikuva

Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen kiista Syyriasta on saanut keskiviikkona uuden kierroksen, kun Venäjä syytti Yhdysvaltoja terrorismin tukemisesta. Venäjän mukaan Washingtonin päätös olla tuomitsematta Syyrian aseellista oppositiota tarkoittaa, että Yhdysvallat oikeuttaa terrorismin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov viittasi keskiviikkona erityisesti Damaskoksen viikon takaiseen pommi-iskuun, jossa kuoli neljä korkeaa sotilasjohtajaa.

- Tämä on melko kauhea tilanne, en pysty edes sanoin kuvailemaan, miltä minusta tuntuu. Se on selvästi terrorismin oikeuttamista. Miten se pitäisi ymmärtää, Lavrov sanoi toimittajille.

Lavrovin mukaan Yhdysvallat yritti painostaa YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymään pakotteita koskevan päätöslauselman pommi-iskun jälkeen. Venäjä käytti veto-oikeuttaan päätöslauselmaa vastaan.

- Toisin sanoen, sanoakseni selvällä venäjällä, tämä tarkoittaa, että Yhdysvallat jatkaa sellaisten terroritekojen tukemista niin kauan kuin turvallisuusneuvosto ei tee, mitä he haluavat, Lavrov jyrähti.

Venäjä sanoi keskiviikkona myös, että Syyrian kemialliset aseet ovat turvallisissa käsissä. Varaulkoministeri Gennadi Gatilov sanoi Itar-Tassin haastattelussa Venäjän saaneen Damaskoksesta takeet siitä, että varastot ovat hallituksen käsissä ja hyvin vartioituja.

Gatilov kuitenkin sanoi, että ei voida unohtaa sitä mahdollisuutta, että kemiallisten aseiden arsenaalit joutuisivat jotenkin kapinallisryhmittymien käsiin.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi