Mikä ensiavuksi oravalle?

Luonnonvaraisia eläimiä hoidettaessa on oltava erityisen varovainen. Ennen hoitotoimenpiteitä on varmistettava huolellisesti, tarvitseeko eläin todella apua. Lämmin hunajavesi on useimmille eläimille toimiva rohto.

eläimet
orava omenapuussa
Palokunta pelasti ilmanvaihtokanavaan juuttuneen oravan Jämsässä. Kuvan orava ei liity tapaukseen.Mari Kunttu / Yle

Luonnonvaraista eläintä auttaessa pitää tietää mitä tekee. Eri eläinlajeilla on erilaiset tarpeet etenkin ravinnon suhteen. Mutta tärkeintä on aluksi varmistaa, onko eläimellä todellista avuntarvetta. Esimerkiksi jotkut linnut lähtevät pesästään lentokyvyttöminä ja emot ruokkivat niitä maahan.

- Tilannetta on tarkkailtava ennen hoitotoimiin ryhtymistä. Avuntarve on aina varmistettava asiantuntijalta, muistuttaa eläinsuojeluvalvoja Sari Valtanen.

Eläintä käsitellään varmoin liikkein, riittävien tiukoin ottein. Hoitopaikan pitää olla rauhallinen, hämärä ja hiljaisuus rauhoittavat hoidokkia. Esimerkiksi pahvilaatikosta ja sen pohjalle asetetusta pyyhkeestä syntyy oivallinen sairasvuode.

Villieläimiä hoidettaessa hoitajan tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan, koska hoidokeista voi löytyä esimerkiksi loisia tai salmonellaa. Kädet pitääkin pestä huolellisesti hoitotoimien jälkeen, myös eläinten terävien hampaiden ja kynsien kanssa saa olla varovainen.

Juottaminen tehtävä varovaisesti

Huonokuntoiselle ja nälkiintyneelle eläimelle hyvä ensiapu on lämmin hunaja- tai sokerivesi. Näin eläimen verensokeri saadaan kohoamaan, kiinteä ravinto ei heikolle elikolle välttämättä maistukaan,

- Hunajavettä voi laittaa esimerkiksi pipettiin tai sormen päähän ja kostuttaa tippa kerrallaan eläimen huulia antaen sen itse nuolla nestettä. Lintujen juottaminen on haastavaa. Huomattavan suuri osa juotetuista linnuista on kuollut siihen, että nestettä on joutunut keuhkoihin aiheuttaen tulehduksen. kertoo Valtanen.

Huomattavan suuri osa juotetuista linnuista on kuollut siihen, että nestettä on joutunut keuhkoihin aiheuttaen tulehduksen.

Eläimelle annettava ravinto valtaan tapauskohtaisesti. Esimerkiksi oravalle voi tarjota hunajavedessä kostutettua vaaleaa leipää ja mietoja, pehmeitä hedelmiä kuten banaania, päärynää, omenaa ja viinirypäleitä.

Myös linnuista siemensyöjille voi antaa ensiavuksi hunajavereen kostutettua vaaleaa leipää, pitkäaikaiseksi ravinnoksi se ei kuitenkaan sovi. Hyönteissyöjälle voi työntää tarjolle raakaa jauhelihaa.

Siilille sopii kostea kissanruoka, jänis on ongelmallisempi.

- Jänikselle pitäisi antaa käsittelemätöntä vuohenmaitoa, ei missään nimessä kaupan maitoja. Jänikselle voi kerätä myös myrkyttömiä kasveja, mutta kaikkein pienimmät eivät vielä osaa syödä kiinteää ruokaa.

Vapaaehtoisille hoitoringeille tarvetta

Kokkolanseudun eläinsuojeluyhdistys pyrkii perustamaan loukkaantuneiden eläinten hoitoringin. Yhdistyksen tavoitteena on löytää vapaaehtoisia ihmisiä auttamaan loukkaantuneiden luonnonvaraisten ja orpojen eläinten poikasten hoidossa.

- Tällä hetkellä alueelta ei löydy virallisesti ketään, joka voisi ottaa hoitoon ja huolehtia loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä. Apua tarvitsevia eläimiä, varsinkin lintuja, oravia ja siilejä, löytyy kuitenkin tasaisin väliajoin. kertoo Lotta Känsäkangas Kokkolanseudun eläinsuojeluyhdistyksestä.

Eläinsuojeluyhdistys järjestää sunnuntaina luennon, jossa opetellaan muun muassa lintujen, siilien ja oravanpoikasten ensiapua ja hoitoa. kouluttajana toimii eläinsuojeluvalvoja, Päijät-Hämeessä eläinhoitolaa pitävä Sari Valtanen.