1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. routa

Ikiroudan rapauttamaa jäähallia urakoidaan kuntoon

70-luvulla savimaalle rakennetun Myllypuron jäähallin ovet jouduttiin sulkemaan keväällä puoleksi vuodeksi, koska seitsemän metriä paksu ikirouta aiheutti suuria ongelmia hallin rakenteisiin. Kaukalot esimerkiksi nousivat normaalista perustasosta melkein puoli metriä.

routa
Seitsemän metriä paksu ikirouta aiheutti suuria ongelmia Myllypuron jäähallin rakenteisiin.
Seitsemän metriä paksu ikirouta aiheutti suuria ongelmia Myllypuron jäähallin rakenteisiin.Yle

Remontin aikana hallista on poistettu 400 kuorma-autollista maata ja maaperään on lyöty liki 200 teräspaalua.

Aikaavievin työvaihe on ollut viisi senttiä ikiroudan takia kohonneen kattorakenteen korjaaminen. Kattopalkkien paaluanturat on pitänyt valaa uudelleen.

Yllätyksiltäkään ei ole vältytty, kertoo jäähallia pyörittävän Nuorisojääkenttä Oy:n toimitusjohtaja Kim Borgström. Lämpöaalto viikkoa ennen juhannusta sai hallin maaperän vajoamaan lähes metrin.

- Osa rata-alueesta oli painunut lähes 80 senttiä kun miehet tulivat töihin viikonlopun jälkeen. Urakoitsija joutui sitten ajamaan maata takaisin sisään, koska tämä savi oli alkanut humauksessa sulamaan.

Osa rata-alueesta oli painunut lähes 80 senttiä.

Kim Borgström

Halliin jouduttiin lopulta valamaan tukipohja, jotta sinne pääsi jatkamaan koneella pohjatöitä.

Maaperän vajoaminen estetty

Enää maaperä ei pääse vajoamaan, ei vaikka loppukesäksi luvattaisiin hellettä. Urakoitsija on ajanut halliin eristyskerrokseksi karkeaa soraa, jonka johdosta vajoaminen on lähes täysin loppunut.

Seuraavaksi työmaalla valmistaudutaan pohjalaatan valutyöhön. Ensin halli pitää kuitenkin salaojittaa ja raudoittaa.

- Rakennesuunnittelijat ja maaperätutkijat ovat sitä mieltä, että sen jälkeen routa ei enää aiheuta ongelmia. Betonikannen alle tulee vielä Helsingin kaupungin geotekniikan antureita ja mittalaitteita. Niillä voimme mitata maapohjan painumista betonikannen alla.

Pääkaupunkiseudun käyttöasteeltaan korkeimman jäähallin remontin pitäisi valmistua marraskuuhun mennessä.

Lue seuraavaksi