Kirkon painavat raput eivät pidätelleet varasta

Kulttuurihistorallisesti arvokkaan Ristinkirkon rappurallit varastanut mies on tuomittu vankeuteen Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Sama tekijä anasti myös Joutjärven kirkon arvokkaat ikkuna-ja sokkelilistat.

Kotimaa

Lahden Ristinkirkon pääoven ja sakastin messingistä valmistetut rappurallit painoivat yhteensä 323 kiloa. Anastuksen teki 36-vuotias lahtelaismies toukokuun lopulla.

Raput oli lastattu autoon ja kuljetettu muualle sekä sahattu noin metrin pätkiin. Varkaus oli tapahtunut tarkkaan valittuna aikana, kun vahtimestari oli poistunut illalla kirkosta.

Raskaiden rallien siirtelyyn, oli tarvittu oikeuden mukaan aikaa. Kirkko on keskeisellä paikalla, ja rappurallit on jouduttu kantamaan, koska ylimääräinen auto olisi herättänyt huomiota.

Pätkityt rappurallit oli myyty kierrätysliikkeeseen Lahdessa. Päätekijä anasti vuorokausi Ristinkirkon keikan jälkeen Joutjärven kirkon ikkunalistat, noin 100 metriä messinkiä.

Tämän erän myynti ei enää onnistunut. Neljän hengen varaskoplasta pääosalla on vankkaa omaisuusrikostaustaa, ja pari sen jäsenistä oli vapautunut muutama kuukausi ennen varkauksia vankilasta.

Päätekijän, vuonna 1977-syntyneen lahtelaismiehen Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi törkeästä varkaudesta, varkaudesta sekä varkauden yrityksestä ja kortitta ajosta 1 vuodeksi vankilaan. Mies oli ehdonalaisessa tekoja tehdessään.

Ryhmän muut jäsenet avustivat kuljetuksessa sekä metallin myynnissä. Heidän tuomionsa ovat lyhyempiä. Vuonna 1972-syntyneelle miehelle määrättiin 6 kuukautta vankeutta varkauden yrityksestä sekä muun muassa huumausainerikoksista.