Kaapelivarkaat katkaisivat yritysten nettiyhteyksiä

Poliisi epäilee, että kuparikaapelia varastaneet miehet aiheuttivat pääkaupunkiseudulla tietoliikennekatkon keskiviikkona. Miehet katkaisivat ilmeisesti vahingossa myös operaattorin käytössä olleen valokaapelin.

Kotimaa
Kuitukaapelin pätkiä maastossa.
Operaattoriyhtiö TDC:n mukaan kuitukaapelin katkaiseminen aiheutti laajan vian sen asiakasyritysten internetyhteyksiin.Yle

Kuparivarkaiksi epäillyt kolme suomalaismiestä jäivät kiinni Pasilan aseman lähistöllä, kun kierroksella olleet vartijat pysäyttivät heidät yöllä. Vartijat hälyttivät poliisin, joka pidätti miehet.

Operaattoriyhtiö TDC:n mukaan kuitukaapelin katkaiseminen aiheutti laajan vian sen asiakasyritysten internetyhteyksiin.

Helsingin poliisi uskoo, että kaapeleissa oleva kupari oli tarkoitus myydä romumetalliksi.

Harvinainen tapaus

Tutkinnanjohtaja, komisario Lauri Hakkala pitää harvinaisena, että epäillyt ovat avanneet kaapelikourun ja anastaneet käytössä olevaa, jo paikalleen asennettua kaapelia.

Kuparin varastaminen ei ole harvinaista, mutta Hakkalan mukaan varkaat anastavat metallia yleensä helpommista paikoista.

Kierrätysmetalli eli romumetalli on nimestään huolimatta arvokasta raaka-ainetta, jonka hinnat ovat kohonneet maailmanmarkkinoilla.

Hakkala sanoo, että tuoreimmassa tapauksessa on kyse rikoksesta, jossa vahingoista tuli suuret, mutta hyöty olisi jäänyt pienehköksi.

- Puhutaan varsin pienistä rahamääristä. Tällainen suojakuoressaan oleva kaapeli ei romuna ole arvokas. Arviona voisi heittää, että euron kilo, Hakkala sanoo.

- Ensi tietojen mukaan miehet on keskeytetty, ja silloin on mahdotonta sanoa, kuinka suuri määrä romukaapelia olisi voinut lähteä heidän mukaansa.

Johtaja Tiina Moberg TDC:stä arvioi iltapäivällä, että vaurioitunut valokaapeli saadaan kuntoon alkuillasta. Suurin osa yhtiön asiakasyritysten internetyhteyksistä oli reititetty uudelleen jo aamupäivällä, joten yrityksissä ei välttämättä ole huomattu koko ongelmaa.

Moberg ei osannut vielä arvioida vahinkojen rahallista arvoa.