Suomalainen etsii vakautta sähkölaskuunsa - yhtiöt haikailevat nopeita muutoksia

Vesivarannot ovat täynnä, mutta teollisuus ei kuluta sähköä talouskriisin aikana tavanomaiseen tapaan. Kuluttajien sähkölaskussa sähkön tukkuhintojen lasku näkyy vaihtelevasti.

talous

Osa Yle Uutisten haastattelemista sähköyhtiöistä kertoo harkitsevansa sähkön myyntihinnan mahdollista muutosta, osa on jo pitkään muuttanut myyntihintoja nopeasti tukkuhintojen muuttuessa.

Esimerkiksi Helsingin energia kertoo laskevansa sähkön myyntihintaa lokakuun alussa 4 - 5 prosenttia. Syynä on sähkön hankintakustannusten laskeminen. Viimeksi yhtiö muutti hintojaan maaliskuussa.

Helsingin energia laskee yleissähkön energiahintaa 0,41 senttiä kilowattitunnilta. Näin esimerkiksi keskivertokerrostaloasukkaan arvioidaan hinnan alennuksen jälkeen maksavan sähköstään liki 160 euroa vuodessa. Se on noin kahdeksan euroa nykyistä vähemmän.

Tavanomaisen omakotiasujan lasku puolestaan laskenee parillakymmenellä eurolla noin 350 euroon. Sähkölämmitystä käyttävien omakotiasujien sähkön myyntihinta laskee noin 50 euroa. Hinnanalennuksen jälkeen 18 0000 kilowattitunnin sähkönkäytöstä tulee laskua liki 1 170 euroa.

Naapurikaupungissa energiayhtiö Vantaan energia on käyttänyt 90-luvulta saakka portaittaista suojattua mallia.

- Tänä vuonna myytävä sähkö on ostettu kaksi vuotta etukäteen, hinta oli silloin kallis, kuvailee Vantaan energian myyntijohtaja Ilkka Reko.

Tilanne on yhtiön kannalta hankala.

- Emme voi alentaa hintoja, vaikka tukkuhinnat laskevat, Reko kertoo.

- Toisaalta kun hinnat nousevat, meidän ei tarvitse viedä niitä heti hintoihin, hän perustelee suojattua mallia.

Se on koettu toimivaksi, sillä muutokset hintoihin ovat maltillisia, olipa kyseessä nousu tai lasku.

Nopeat muutokset houkuttavat yhtiöitä

Osa kilpailijoista on myyntijohtaja Rekon mukaan siirtynyt tai siirtymässä nopeatahtiseen järjestelmään, jossa muutoksia myyntihintoihin tehdään markkinahintojen muutosten myötä.

Pitkällä aikavälillä Vantaan energia on kokenut hinnoittelunsa vakauden kilpailueduksi. Asiakkaat ovat kyselyissä kertoneet arvostavansa vakautta. Samankaltaisessa asemassa ovat myös esimerkiksi Suur-Savon sähkön asiakkaat.

- Hintoja katsotaan kesälomien jälkeen, kertoo liiketoimintajohtaja Marketta Kiilo Suur-Savon sähköstä.

Suurin osa Suur-Savon sähkön asiakkaista suosii listahintoja.

- Niiden hinnat ovat vakaita, Kiilo painottaa keskivertosuomalaisen ostopäätöksen perusteita.

Suuri osa Fortumin asiakkaista valinnut kvartaalisähkön

Sähkön tukkuhinnan kehitys vaikuttaa energiayhtiö Fortumin sähkön myynnin hinnoitteluun nopeasti.Yleisin Fortumin asiakkaiden keskuudessa on kestosopimus, jonka kustannuksia tarkistetaan neljännevuosittain.

- Se on laskenut nyt viisi kertaa peräjälkeen, Fortumin asiakkuuspäällikkö Timo Liiri kuvailee.

Jarmo Roiha Vattenfallin sähkönmyynnistä kertoo, että hintojen muutokset ovat seurannassa.

- Päätöksiä muutoksista ei ole tehty. Suosimme määräaikaisia vuoden tai kahden sopimuksia, joiden hinnat pysyvät sopimuksen ajan, Roiha kertoo.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten osalta Vattenfall seuraa hintakehitystä.