Paralympialaisiin matkaava Jere Forsberg haluaisi terveiden MM-kisoihin

Nuorella jousiampujalla on edessään ensimmäiset arvokisat Lontoon paralympialaisissa. Suomessa Forsberg kisailee mitaleista myös terveiden kilpailuissa.

urheilu
Pyörätuolissa istuva jousiampuja ampuu kohti maalitaulua.
Jere Forsberg harjoittelee Kotkassa Tampsan montussa.Juha Korhonen / Yle

18-vuotias kotkalainen Jere Forsberg valmistautuu Lontoon paralympialaisiin. Kisapaikka irtosi jousiampujalle vasta viime kuussa karsintakilpailussa Englannissa. Forsberg pitää saavutusta pienenä ihmeenä.

- Tuntuu aika uskomattomalta. Viime vuonna olin jo lopettamassa koko lajin. Minulla oli jousiampujan ammattitauti, keltakammo eli ei pystynyt tähtäämään keskelle keltaiselle. Pelotti liikaa, että on pakko osua.

Forsbergilla kävi onni onnettomuudessa, kun hän loukkasi peukalonsa ja joutui vaihtamaan jousen laukaisulaitetta. Uusi laite vei yllättäen mukanaan keltakammon ja nuolet alkoivat taas löytyä maalitaulun keskiympyrästä.

Forsberg ampuu nuoliaan pyörätuolista. Hän joutui lapsena auto-onnettomuuteen, joka johti alaraajahalvaukseen. Urheilu astui Forsbergin elämään silti jo nuorena yleisurheilun merkeissä. Nyt jousiammuntaa on takana yhdeksän vuotta.

- Jere on ollut aina kova kilpailemaan. Etsimme hänelle lajia ja yleisurheilu jäi, kun jousiammunta tuli tilalle. Hän on mennyt askel askeleelta eteenpäin ja nyt Jere on lähdössä Lontooseen, kertoo Jere Forsbergin isä Sami Forsberg.

Paralympialaisten kuuluisuus on proteesijaloilla juokseva Oscar Pistorius. Eteläafrikkalainen osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös terveiden Olympialaisiin. Jousiampujilla tätä mahdollisuutta ei ole.

- Paralympialaisissa minun sarjassani huippujen tulokset eivät juurikaan eroa terveiden tuloksista. Joku voi katsoa, että pyörätuolista on etua seisoviin nähden. Voi ajatella, että se on vakaampi alusta eikä jalat väsy, Jere Forsberg toteaa.

Haaveissa toisenlaiset arvoturnaukset

Pistoriustakaan ei alun perin hyväksytty mukaan Olympialaisiin. Kansainvälinen vetoomustuomioistuin kuitenkin hylkäsi Kansainvälisen yleisurheiluliiton päätöksen, jonka mukaan Pistoriuksen keinotekoisista hiilikuitujaloista on liikaa etua muihin juoksijoihin nähden.

Paralympialaisissa minun sarjassani huippujen tulokset eivät juurikaan eroa terveiden tuloksista.

Jere Forsberg

18-vuotiaalla Forbergilla on vielä paljon vuosia lajin parissa, joten kenties sääntöihin tulee vielä muutoksia.

- Varmaan en tavallisiin Olympialaisiin koskaan pääse, koska ammun eri jousityypillä, mutta terveiden MM-kisoihin olisi esimerkiksi kiva päästä. Se on toistaiseksi kielletty, mutta olisi hienoa, jos sinne pääsisi kuitenkin.

Suomessa Jere on saanut osallistua yleisiin SM-kisoihin, joissa paras sijoitus on ollut neljäs. Paralympialaisiin elokuun lopussa, hän lähtee kovin tavoittein.

- Lähden mitalia tavoittelemaan. Englannin karsintakilpailu osoitti, että pärjään maailman huipuille. Jäin maailmanmestarista ja olympiapronssimitalista kolme pistettä.

Forsberg aikoo myös päihittää samassa sarjassa kilpailevan valmentajansa Keijo Kallungin.

Kymenlaaksosta paralympialaisiin lähtevät myös kouvolalaiset ratsastaja Jaana Kivimäki ja maalipalloilija Petri Posio.