Hyppää sisältöön

Tutkimus: Itämeressä koleraa aiheuttavaa vibriobakteeria

Tuoreen tutkimuksen mukaan koleraa aiheuttava vibriobakteeri on yleistynyt ilmastonmuutoksen takia Itämeressä.

Mies seisoo rantakalliolla Itämeren ääressä. Kuva: Arja Lento / Yle

Kansainvälinen tutkijaryhmä kertoo löytäneensä todisteita siitä, että Itämeren veden lämpötilan nousun seurauksena meressä on alkanut esiintyä useita vibriobakteerikantoja. Tavallisesti bakteeria tavataan vain lämpimissä trooppisissa vesissä.

Vibriobakteeri kuuluu bakteeriryhmään, joka voi aiheuttaa ihmiselle koleraa sekä maha- ja suolistotulehdusta tai vakavia yleisinfektioita. Tartunta tapahtuu joko saastuneen meriveden tai raakojen ja huonosti kypsennettyjen äyriäisten kautta.

Tutkijoiden mukaan nyt osoitettiin ensimmäistä kertaa yhteys ilmastonmuutoksen aiheuttaman veden lämpenemisen ja vibriobakteerien esiintymisen välillä. Tutkimuksessa selvitettiin Itämeren pintavesien lämpötilaa ja vibriobakteerin esiintymistä.

Aikaisemmin vibriobakteeria on tavattu viileämmistä vesistä muun muassa Chilessä ja Perussa. Tällöin kysymys on kuitenkin ollut yksittäisistä havainnoista eikä pitkäaikaisemmasta vesien lämpenemisestä.

Tutkijaryhmään kuului jäseniä Suomesta, Britanniasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista. Suomesta hankkeessa oli mukana THL:n bakteriologian yksikön päällikkö, tutkimusprofessori Anja Siitonen, jonka mukaan vibriobakteerin aiheuttamat infektiot ovat Suomessa melko harvinaisia.

- Lämpiminä kesinä tapauksia on hieman enemmän, koska merivesi on lämpimämpää. Esimerkiksi kuluva kesä on kuitenkin ollut viileämpi, joten rekisteröityjä infektiotapauksia on todennäköisesti kymmenkunta, Siitonen sanoo.

Siitosen mukaan Suomessa elintarvikkeet on käsitelty niin hyvin, että vibriobakteerit tarttuvat harvoin esimerkiksi kalan kautta. Myöskään terveelle ihmiselle bakteereista ei juuri haittaa aiheudu.

- Suurin tartuntariski on niillä ihmisillä, jotka uivat Itämeressä, vaikka heidän ihonsa on rikki esimerkiksi iho-ongelmien takia. Vibriobakteerit tarttuvat herkästi myös avohaavan välityksellä. Jos bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat aiheuttaa vakaviakin yleisinfektioita, Siitonen selventää. 

Ensimmäisenä tutkimuksesta kerrottiin Nature Climate Change -tiedelehdessä.