1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotilastarkkailijat palasivat Syyriasta

Tarkkailijoiden arvio Syyrian siviilien tilanteesta on lohduton. Viisi suomalaistarkkailijaa jatkaa työtään Syyriassa.

Syyria
Syyriassa olleet suomalaistarkkailijat astuvat ulos lentokoneesta.
Yle

Syyriasta kotiutetut suomalaiset sotilastarkkailijat saapuivat illalla Tampere-Pirkkalan lentokentälle. Kymmenestä suomalaisesta tarkkailijasta kotimaahan palasi viisi.

Tarkkailijat siirtyvät seuraavaksi Porin prikaatiin Säkylään, missä ohjelmassa on muun muassa psykososiaaliseen tukeen ja stressinhallintaan liittyvää koulutusta.

Yksi Suomeen palanneista, everstiluutnantti Rolf Kullberg kertoi, että humanitaarisen avun tarve oli Syyriassa monilla alueilla erittäin suuri. Ihmisillä ei ollut peruselämiseen tarvittavia keinoja: puutetta oli muun muassa ruoasta, vedestä, sähköstä.

Tarkkailijoiden keinona oli kirjata puutteet ylös ja selvitellä alueet, joilla tarve oli suurin. Tiedot toimitettiin eteenpäin, jotta niitä voitaisiin myöhemmin hyödyntää.

Kullbergin arvion mukaan tilanne Syyriassa vaihtelee suuresti eri puolilla maata. Vaikein se on tällä hetkellä Deir ez Zorin kaupungissa.

- Sieltä on tullut erittäin huolestuttavia viestejä viime aikoina.

Kullbergin mukaan tilanne Syyriassa muistuttaa hyvin pitkälle sisällissotaa, kuten Kansainvälinen Punainen Ristikin äskettäin arvioi.

- Siltä se näytti, hän sanoo.

Kullberg uskoo kemiallisten aseiden olevan turvassa

Syyriassa olevien kemiallisten aseiden suhteen Kullberg oli rauhallinen. Näiden aseiden käyttökynnys on erittäin suuri, hän sanoi. Tärkeintä on, kenen hallussa ja missä ne ovat ja kuinka vartioituina ne ovat.

Kullberg ei usko, että kemiallisia aseita tultaisiin tässä tilanteessa käyttämään.

Syyrian johdon asema saattoi heiketä jonkin verran viime viikon pommi-iskun jälkeen, mutta Kullbergin mukaan tilanne näyttäisi Damaskoksesta katsoen olevan yhä hallituksen kontrollissa.

Kullbergin mukaan kapinalliset ovat hyvin hajallaan. Vapaan Syyrian armeija koostuu useista eri osastoista ja niiden aseistus on kovin kevyttä verrattuna hallituksen joukkojen aseistukseen.

Syyriaan jäi vielä viisi suomalaista tarkkailijaa. Kullbergin mukaan operatiivinen toiminta jatkuu vielä jonkin aikaa. Aikaa on varattu myös operaation purkamiseen, jos se päätetään lopettaa.

Syyria tarvitsee nyt tilanteen, jossa osapuolet pystyvät istumaan saman pöydän ääreen ja pohtimaan, mitä maalle pitäisi tehdä, sanoi Kullberg.

- Pessimisti ei pety, mutta täytyy vain uskoa, että näin käy. Se olisi kaikkein parasta Syyrialle tällä hetkellä, sanoo Kullberg.

Karttunen: Siviilien kohtaaminen melkoinen kokemus

Toinen suomalainen sotilastarkkailija, kapteeni Petri Karttunen sanoo Syyrian olleen hänelle "kerran elämässä" -kokemus. Siinä oli koko elämän kirjo riemusta omanlaiseen järkytykseenkin.

- Tehtävänä ja työnä tuntuu, että tarkkailuoperaatio onnistui erinomaisesti, hän sanoo. Siviilien asema Syyriassa on kuitenkin lohduton. Epätoivon määrä ja operaation toteutuminen eivät kohdanneet.

- Tehtävämme oli neuvotella, auttaa neuvotteluissa, tarkkailla ja raportoida. Sydänten ja mielten voittaminen ja tilanteiden ohjaaminen oikeaan suuntaan oli aika mahdoton tehtävä tarkkailijoiden pienillä resursseilla, sanoi Karttunen.

Siviilien kohtaaminen, usein opposition hallitsemilla alueilla, oli voimakas kokemus.

- Yleensä menimme partioina joukkokokouksiin, ja tilanne oli pitkälti vihan ja epätoivon ilmaisemista, ja me olimme siinä puskurina. Se oli melkoinen kokemus rauhallisuuteen tottuneelle skandinaaville, hän sanoi.

Syyria kaipaisi nyt rauhaa. Karttunen ei kuitenkaan jaksa uskoa siihen.

- Se vaatisi ihmeen, Karttunen arvioi.

Lue seuraavaksi