1. yle.fi
  2. Uutiset

New York Times: Sään ääri-ilmiöt uhkaavat infrastuktuuria USA:ssa

Ongelmia aiheuttavat helleaallot, kuivuus ja voimakkaat myrskyt.

Ulkomaat
Pystyyn kuivunut maissipelto Oaktonissa, Indianan osavaltiossa, 19. heinäkuuta 2012.
Scott Olson / AFP / Lehtikuva

Sään ääri-ilmiöt uhkaavat osassa Yhdysvaltoja infrastruktuuria, kirjoittaa New York Times -lehti. Ongelmana ovat esimerkiksi kova kuumuus, kuivuus ja myrskyt.

Vaikutukset ovat alkaneet paikoin näkyä. Esimerkiksi tässä kuussa suihkukone jäi kiinni pehmenneeseen asfalttiin ja maanalainen suistui raiteilta kuumuuden venyttämän raiteen takia. Chicagon eräs voimalaitos sai erikoisluvan jatkaa toimintaansa heinäkuussa, kun veden jäähdyttämiseen tarkoitetun lammen lämpötila nousi korkeammaksi kuin sille aiemmin myönnetyssä luvassa sallittiin.

Tutkimusinsinööri Tom Scullion Texasin A & M -yliopistosta sanoo, että maan koillisosisssa ja Keskilännessä kuumuus on aiheuttanut moottoriteihin töyssyjä.

- Moottoritiet on suunniteltu paikalliselle säälle, ja ne ottavat huomioon esimerkiksi lämpötilan ja sateen. Mutta kun mennään niiden ulkopuolelle, asia on eri, hän sanoo.

Lehden mukaan säiden ääri-ilmiöitä on ollut maassa taajaan viime vuosina ja infrastuktuurin parissa työskentelevät ihmiset uskovat suunnan jatkuvan.

Muutoksiin yritetään mukautua. Esimerkiksi New Orleansissa yritetään nostaa tulvavalleja sekä Washingtonissa viranomaiset tarkkailevat raiteiden lämpötiloja ja määräävät junat hiljentämään vauhtia tarvittaessa.

- Elämme vielä arvioinnin aikakautta, emme vielä sopeutumisen, arvioi ilmasto-ohjelman johtaja David Behar San Fransiscon julkisen palvelun komissiosta.

Hän uskoo, että voimakkaat myrskyt ja metsäpalot saattavat tulevaisuudessa vaikuttaa esimerkiksi veden laatuun ja sen käyttöön. Ne voivat aiheuttaa sen, että patoaltaita joudutaan sulkemaan.

Helleaallot vaikuttavat myös sähkön käyttöön.

Lue seuraavaksi