Hyppää sisältöön

VG: Breivik lähettää kirjeitä äärioikeistolaisille

Joukkomurhatuomiota odottava Anders Behring Breivik pyytää kirjeissä apua toimintansa jatkamiseen, kirjoittaa norjalaislehti Verdens Gang. Vankila harkitsee puuttuvansa asiaan.

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on kirjoittanut vankilasta kirjeitä äärioikeistolaisille ja pyytänyt heiltä apua toimintansa jatkamiseen, kirjoittaa norjalaislehti Verdens Gang.

Lehden tietojen mukaan Breivik on käyttänyt runsaasti aikaa kirjoittamiseen sen jälkeen, kun hänen oikeudenkäyntinsä päättyi juhannusaattona.

Asianajajansa mukaan Breivik on itse sanonut käyttävänsä päivittäin 8 - 10 tuntia kirjeiden kirjoittamiseen.

Breivik on lähettänyt eri vastaanottajille kaksi samansisältöistä kirjettä, joissa hän kertoo aikeistaan toimia norjalaisyhteiskunnan arvoja vastaan. Breivik sanoo aikovansa kirjoittaa kolme kirjaa, yhden terrori-iskuista, yhden ideologiasta ja yhden tulevaisuudesta.

Breivik haluaa myös luoda vankilan ulkopuolelle verkoston, jonka nimi olisi Conservative revolutionary movement. Lisäksi Breivik haluaa muodostaa vankilaverkoston.

Vankila harkitsee puuttuvansa asiaan. Oikeusministeriö on sanonut vankilalle, että kirjeet tulee nähdä osana samaa asiayhteyttä kuin Breivikin toimet ja manifesti. Vankilanjohtaja Knut Bjarkeid ei kerro, onko kirjeiden lähettäminen estetty.

Breivik on saanut itse lähes 600 kirjettä vankilaan.

Breivik surmasi 77 ihmistä vuosi sitten Oslossa ja Utøyan saarella. Tuomio joukkosurmista on määrä antaa elokuun lopulla.