Miten sinä maksat laskusi?

Suurin osa suomalaisista maksaa laskunsa netissä. Mutta miten laskujen maksaminen onnistuu niiltä, jotka eivät nettiä käytä?

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Finanssialan Keskusliiton mukaan reilut 80 prosenttia suomalaisista maksaa laskunsa pääasiallisesti verkkopankissa. Vielä 20 vuotta sitten sama luku oli vain kaksi prosenttia. Koska verkkomaksaminen on yleistynyt hurjalla vauhdilla, ovat pankit poistaneet laskunmaksuautomaatteja ja keskittäneet palvelunsa nettiin.

Ne, joilla ei nettiyhteyttä ole, joutuvat kuitenkin turvautumaan vaihtoehtoisiin tapoihin maksaa laskunsa. Pankin tiskillä asiointi on muuttunut verrattaen kalliiksi korkeine palvelumaksuineen ja niinpä osa netittömistä turvautuu suoraveloitukseen tai maksupalveluun. Viime vuonna myös R-kioskit ryhtyivät tarjoamaan laskunmaksupalveluja kaikissa kioskeissaan aamusta iltaan. Tosin tästäkin palvelusta veloitetaan maksu.

Kuluttajaviraston mukaan verkkopankki ei voi ainakaan vielä olla ainoa vaihtoehto laskujen maksamiselle ja rahaliikenteen hoitamiselle.

Miten sinä maksat laskusi? Onko laskujen maksamiseen tarpeeksi vaihtoehtoja? Miten maksaminen onnistuu ilman nettiä? Paljonko olet valmis maksamaan palvelumaksuja laskujesi maksamisesta?