Rasistinen nettikirjoittelu koettelee poliisin voimavaroja

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvat rikokset syövät runsaasti jo ennestään niukkoja poliisin resursseja. Lieksassa poliisi tutkii lyhyen ajan sisällä jo toista Facebook-jupakkaa. Niin kutsuttujen some-rikosten selvittelystä paikallispoliisi ei selviä yksin.

internet
Rikoskomisario tietokoneen äärellä Lieksan poliisiasemalla.

Lieksan poliisiasemalla työskentelee vain kolme rikostutkijaa. Kun poliisin pöydälle saapui viime vuoden lopulla tutkittavaksi maahanmuuttovastainen, pääosin lieksalainen Facebook-ryhmä, oli apua haettava muualta.

- Kun Facebookissa keskusteluryhmään on osallistunut noin 40 henkilöä, niin se teetätti enemmän töitä kuin normaalit tutkinnalliset tehtävät. Koska Lieksan omat voimavarat eivät riittäneet, niin perustimme tutkintaryhmän ja siihen saatiin apua pääpoliisiasemalta Joensuusta, rikoskomisario Antti Arponen kertoo.

Niin kutustussa Facebook-rasismi -jutussa Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi lieksalaismiehen 60 päivän vankeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Viidelle langetettiin sakko.

Syytettyjä rajataan resurssipulan takia

Parhaillaan Lieksan poliisi tutkii somalimiehen tiliotteen julkaisemista yhteisöpalvelussa. Vaikeaksi jutun tekee se, että useat sadat henkilöt ympäri maata ovat jakaneet tiliotekuvaa eteenpäin internetissä. Poliisi odottaakin nyt syyttäjältä lupaa rajata tutkinta vain kahteen lieksalaiseen pääepäiltyyn.

Kyllä siinä vaarana on, ettei lainsäädäntö pysy perässä. Erityisesti poliisin tutkintaan kohdistuu suuria paineita. Koko ajan kenttä muuttuu.

Matti Tolvanen

- Jotkut ovat varmasti myös tietämättömyyttään levittäneet tiliotetta eli siinä ei ole tahallisuutta. Lisäksi epäiltyjen määrä on niin iso, että se olisi resurssien kannalta hankala hoitaa, rikoskomisario Antti Arponen sanoo.

- Se on tietysti vaikea moraalinen kysymys - rikoksia jää tutkimatta ja rankaisematta. Mutta lainsäätäjä on tämän tällä tavalla ratkaissut. Siinä on ajateltu, että millä hinnalla tahansa ei rikosvastuutakaan toteuteta, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Lainsäädäntö ei pysy nettimaailman perässä  

Poliisin työtä vaikeuttaa myös se, ettei nykyinen lainsäädäntö täysin väänny sosiaaliseen mediaan. Nettirikoksia tutkitaan yleensä kunnianloukkauksina tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisinä. Tekoja puidaan erittäin harvoin tuomioistuimessa.

- Kyllä siinä vaarana on, ettei lainsäädäntö pysy perässä. Erityisesti poliisin tutkintaan kohdistuu suuria paineita. Koko ajan kenttä muuttuu. Poliisin pitää vaan pyrkiä kehittämään tutkintamenetelmiään niin, että uusiakin ilmiöitä pysytyään tunnusmerkistöjen alaisuuteen sovittamaan, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen toteaa.