1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muikku

Seitsemän muikkua ja yksi kuore - Yle Etelä-Savon muikkusaalis jäi pieneksi

Savonlinnan eteläpuolinen Saimaa on kärsinyt viime vuodet muikkujen kitukasvuisuudesta. Muikkua on niin paljon, että ravintoa ei riitä. Kesän aikana on tullut vinkkejä, että muikku olisi taas pulskistunut. Yle Etelä-Savo otti torstaina asiasta selkoa.

Kuva: Sari Ursin / Yle

Torstaiaamuna kolmihenkinen partio laski Luonterilla eri silmäkoolla varustettuja verkkoja veteen. Tarkoituksena oli saada muikkua ja tutkailla kalan kokoa.

Partion muodostivat Etelä-Savon ely-keskuksen kalastusbiologi, entinen muikkututkija Lasse Hyytinen sekä Ylen Sari Ursin ja Petri Vironen.

Ennen kymmentä kuudesta verkosta kolme nostettiin ylös. 14-millisellä verkolla saalis oli kaksi muikkua ja yksi kuore.

- Emme menetä toivoamme, onneksi on vielä kaksi verkkoa vedessä, Petri Vironen kuittaa.

Vironen kertoo käyneensä samoilla paikoilla muikunpyynnissä paria päivää aiemmin. Saaliina oli sankollinen kaloja.

- Silloin verkot olivat aamu kymmenestä iltapäivällä neljään saakka vedessä. Olisiko siinä sitten se ero, että nyt ei vielä muikku ole mennyt pohjaan, Vironen pohtii hiukan pettyneenä.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Yhteensä kolmesta verkosta saaliiksi tuli kuusi muikkua ja yksi kuore. Torstaiaamun pieneksi jääneen muikkusaaliin perusteella Lasse Hyytinen ei uskalla muikkukannan kokoa arvioida laajemmin.

- Ei näistä voi vielä koko kannan kokoa sanoa. Näistä isoin on semmoinen 15-16 senttimetriä ja muut pienempiä. Mutta kyllä näilläkin jo nälkä vähän siirtyy, Hyytinen sanoo.