1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki ja Turku metamfetamiinin käytön kärjessä Euroopassa

Helsingissä ja Turussa käytetään enemmän metamfetamiinia henkeä kohden kuin muissa Euroopan kaupungeissa. Euroopan laajuisessa tutkimuksessa analysoitiin ensimmäistä kertaa huumausaineita puhdistamattomasta jätevedestä.

Arkistokuva: Poliisi avaamassa takavarikoitua metamfetamiinipakkausta. Kuva: Poliisi

Helsingin Viikinmäessä ja Turun Kakolassa kerättiin viime vuoden maaliskuussa näytteitä jätevedenpuhdistamojen vedestä. Näytteistä analysoitiin ihmisen virtsasta peräisin olevia merkkejä kokaiinin, amfetamiinin, ekstaasin, metamfetamiinin ja kannabiksen käytöstä.

Näytteet kerättiin samaan aikaan 19 muussa eurooppalaisessa kaupungissa. Tulokset suhteutettiin kaupunkien väkilukuun.

Kävi ilmi, että metamfetamiinin käyttömäärät henkeä kohden Helsingissä ovat tutkimuksen korkeimpia. Toiseksi korkeimmat pitoisuudet määritettiin Turussa.

Myös Oslosta ja Tšekkien Budweis'ista löydettiin löydettiin suuria määriä metamfetamiinia, mutta esimerkiksi  Tukholmasta löydetyt metamfetamiinimäärät olivat noin kolmaskymmenesosan Helsingin ja Turun löydöksistä.

Kokaiinin käyttö Turussa ja Helsingissä on tutkimuksen perusteella hyvin alhaista.

Tutkimus antaa todellista tietoa

Tutkimukseen osallistuivat Suomessa Åbo Akademin Orgaanisen kemian laboratorion tutkijat Axel Meierjohann ja Jenny-Maria Brozinski professori Leif Kronbergin johdolla.

- Metamfetamiinin laaja käyttö on ollut tiedossa Suomessa, mutta tämä tutkimus vahvisti tiedon, sanoo Tutkija Jenny-Maria Brozinski.

Brozinskin mukaan tutkimuksen vahvuus aiemmin tehtyihin kyselytutkimuksiin verrattuna on sen luotettavuudessa.

- Nyt ei kysytty keneltäkään mikään eikä kukaan voinut vastata epärehellisesti. Saamme todellisemman kuvan tilanteesta, joten voimme seurata todella lyhytaikaisiakin vaihteluita. Jos poliisi olisi esimerkiksi tehnyt jonkun suuren takavarikon, näkisimme heti sen vaikutukset.

Tutkimus jatkuu tänä vuonna ja se on laajentunut uusiin Euroopan kaupunkeihin ja USA:han.