1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pilvet ovat valtameriä valittiin vuoden merilauluksi

Vuoden Merilaulu -kilpailu ratkesi keskiviikkona Kotkan konserttitalolla. Voittajaksi nousi 156 uuden sävellyksen joukosta tamperelaisen Alma Sipilän teos.

Alma Sipilä säveltää, sanoittaa ja laulaa itse kappaleensa. Kuva: Aleksi Rinta-Kauppila

Vuoden Merilaulu -kilpailu järjestetään vuosittain Kotkan Meripäivien yhteydessä. Kilpailussa etsitään uusia meri-, saaristo- tai vesistöaiheisia sävellyksiä ja sanoituksia. Keskiviikkona finaalikonsertissa kuultiin kymmenen kappaletta, jotka oli valittu 156 kilpailuun lähetetyn sävellyksen joukosta.

Kilpailun voittajaksi nousi 25-vuotias Alma Sipilä kappaleella Pilvet ovat valtameriä. Sipilä ylsi finaaliin myös viime vuonna, jolloin hänet palkittiin parhaasta esityksestä Kotkan Ruusu -palkinnolla.

Sipilä on sooloartisti, joka säveltämisen ja sanoittamisen lisäksi myös laulaa itse kappaleensa. Voittokappaletta Sipilä alkoi tehdä keväällä.

- Kappale sai alkunsa sävelmästä, joka lähti etsimään itselleen sanoja. Teema hahmottui aika pian. Kappaleiden teko on vähän mystistä, raakaa työtä ja ihmettelyä samaan aikaan.

Intohimoisen musiikintekijän innoittajia ovat vahvat naisartistit kuten Tori Amos ja Stevie Nicks. Laulujen teemat syntyvät elämästä, ihmisistä ja rakkaudesta.

Laulu lähtee siitä, että joku asia koskettaa niin, että se repäisee minussa jotakin auki.

Alma Sipilä

- Laulu lähtee siitä, että joku asia koskettaa niin, että se repäisee minussa jotakin auki. Aihe tekee sydämeen pienen haavan, josta laulu voi tulla ulos.

Sipilä asuu Tampereella, mutta sisämaa ei ole vieraannuttanut häntä merestä. Sipilä on syntynyt ja kasvanut Helsingissä, minkä lisäksi hän on viettänyt aikaa Tammisaaressa ja Turun saaristossa.

- Meri on ydinelementti minulle. Sen läheisyys rauhoittaa ja palauttaa omaan kotiin.

Vuoden Merilaulu -kilpailun toisen palkinnon sai helsinkiläisten Eveliina Kammosen ja Jonas Genbergin säveltämä ja sanoittama laulu Maria vie minut pois. Kotkan Ruusu -palkinto parhaasta esityksestä meni Kokkolasta kotoisin olevalle yhtyeelle nimeltä Hyvät Hyssykät.