1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Olympialääkäri on tärkeä osa joukkuetta

Olympiakisojen alkaessa korostuu olympialääkärin työ urheilijoiden parissa. Lääkäri on valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa.

urheilu
 Jussi Jouppila
YLE / Pohjanmaa

Jussi Jouppila on kiertänyt maailmaa Suomen Urheiluliiton olympiakomitean lääkärinä muun muassa MM-kisoissa ja olympialaisissa. Urheilulääkärinä seinäjokinen Jouppila on työskennellyt vuodesta 1978. Vaikka Jouppila ei enää kierrä urheilijoiden mukana maailmalla, hoitaa hän silti paikkakunnalla huippu-urheilijoita, jotka tulevat hänen vastaanotolleen.

Valmistautumisprosessi kilpailuihin on myös urheilulääkärille pitkä. Kilpailuihin valmistautuminen aloitetaan jo vuotta tai kahta vuotta aiemmin.

- On varmistettava lääkehuollon pelaaminen. Lääkkeet on tilattava hyvissä ajoin ja saatava kilpailumaahan, Jouppila toteaa.

Varmistettava on myös muiden hoitotarvikkeiden kuljetukset. Mukaan lähtee kotimaasta muun muassa hoitopöydät. Urheilulääkärin on myös selvitettävä mahdollisten pienten leikkausten tekeminen kilpailumaassa. Ei saa tietenkään unohtaa urheilijan valmistautumisen seuraamista ja mahdollisten vammojen hoitamista.

Päivystysvalmius 24 tuntia vuorokaudesta

Kilpailuissa lääkärin on seurattava tiiviisti urheilijoiden harjoittelua ja kilpailua kentällä. Lääkärin on oltava päivystysvalmiina 24 tuntia vuorokaudessa.Kisoissa tulevat sairaudet ovat yleensä infektiotauteja.

- Lentäessä limakalvot kuivuvat, lentokentällä tulee hyvin paljon kosketuksia ympäröivään ympäristöön ja käsillä ollaan tekemisissä suurissa ruokailupaikoissa, Jouppila kertoo.

Myös kilpailustressin kasvaessa vastustuskyky heikkenee. Tämä näkyy sairastumisina. Edes käsihygieniasta huolehtiminen ei aina auta.

- Esimerkiksi Sydneyssä oli telttaruokailu, johon mahtui koko Perhon väki kaksinkertaisena syömään. Vaikka on hyvä käsihygienia, niin tartuntariski kasvaa, Jouppila toteaa.

Urheilijoita vaivaavat infektioiden lisäksi revähdykset. Kilpailijan loukkaantuessa on urheilijalla aina itsellään viimeinen sana jatkaako hän kilpailussa.

- Urheilija päättää, lääkäri vain suosittelee, Jouppila toteaa.

Lue seuraavaksi