1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Sinilevää poikkeuksellisen vähän

Sinilevää ei juuri ole Etelä-Savon järvissä. Mahdollisuudet sinilevien kasvamiseen ovat kuitenkin suotuisat jos sää lämpenee.

levät
Sinilevää
Yle

Sinilevää on eteläsavolaisissa järvissä poikkeuksellisen vähän ajankohtaan nähden. Sateinen, kolea ja tuulinen sää ei ole suosinut sinilevien muodostusta.

Seurantakohteilta on havaittu leviä tänä kesänä vain kahdesti ja määrät ovat olleet vähäisiä. Yleisöilmoituksia sinilevästä on tulltu kaikkiaan 12 kappaletta, mikä on sekin selvästi normaalia vähemmän.

Jos sää muuttuu poutaisemmaksi, voi sinilevää kuitenkin ilmaantua, sillä olosuhteet ovat hyvä sinilevien kasvulle. Runsaat sateet ovat lisänneet ravinteiden huuhtoumista vesistöihin.

Sienten itiötkin voivat tehdä veteen kalvon

Jos sää jatkuu epävakaisena voi veteen ilmaantua öljymäinen kalvo tai vaahtomaista muodostelmaa, joka ei ole sinilevää. Sateiden jatkuessa jaksottaisina ja ilmankosteuden pysyessä korkeana, erilaisten sienten itiöiden määrät runsastuvat. Esimerkiksi kuusen suopursuruostesienen itiöt voivat muodostaa veden pinnalle öljymäistä ruskeaa kalvoa. Runsaana esiintyessään itiöt yhdessä muun vedessä esiintyvien hiukkasten kanssa voivat muodostaa paikoitellen myös vaahtomaisia muodostelmia.

Veden lämpötila pari astetta tavallista alempana

Pintaveden lämpötilat ovat Etelä-Savossa lähes kaksi astetta alhaisemmat ajankohdan normaaleihin lämpötiloihin verrattuna. Pintaveden lämpötila Haukiveden Oravissa on 17,7 astetta ja Kyyveden Asemanrannassa 18,0 astetta. Pienemmillä järvillä lämpötilat vaihtelevat 18-19 asteen välillä.

Lue seuraavaksi