Pääministeri ja pormestari näpäyttivät Romneyta olympialaispuheista

Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney antoi ymmärtää olevansa epävarma, onko Lontoo valmis olympialaisiin, mutta käänsi kelkkaansa myöhemmin.

Ulkomaat
Mitt Romney kesäkuussa 2012 Virginian osavaltiossa, USA:ssa.
Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen republikaanien presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn ja Britannian pääministerin David Cameronin sekä Lontoon pormestarin Boris Johnsonin välille on kehkeytynyt sanailua olympialaisista.

Mitt Romney antoi Lontoon-vierailunsa yhteydessä keskiviiikkona NBC-uutiskanavan haastattelussa ymmärtää, ettei ole aivan varma siitä, onko Lontoo valmis suurtapahtumaan. Hän viittasi turvajärjestelyihin ja jo peruttuun lakkoon. Romney oli vuoden 2002 Salt Lake Cityn talviolympialaisten järjestelykomitean johtaja.

Romney myös kyseenalaisti olympiahengen.

- Tulevatko he yhteen ja juhlivat olympiahetkeä? Sen saamme tietää sitten, kun kisat pääsevät alkuun.

Pormestari Boris Johnson puhui Hyde Parkissa 60 000 ihmiselle ja otti kantaa Romneyn kommentteihin.

- On ihmisiä, jotka tulevat maailmalta eivätkä vielä tiedä kaikista valmisteluista, joita olemme tehneet seitsemän vuoden aikana saadaksemme Lontoon valmiiksi. Olen kuullut, että on kaveri nimeltä Mitt Romney, joka haluaa tietää, olemmeko valmiit.

Pääministeri David Cameron taas lausahti ennen keskustelujaan Romneyn kanssa, että olympialaiset pidetään yhdessä maailman kiireisimmistä ja aktiivisimmista kaupungeista.

- Totta kai on helpompi pitää olympialaiset keskellä ei mitään, hän lohkaisi.

Romney käänsi kelkkaansa myöhemmin.

- Olen hyvin ilahtunut olympiakisojen näkymistä. Se mitä olen nähnyt, osoittaa mielikuvitusta, ennakointia ja paljon järjestelyjä. Odotan, että olympialaiset tulevat olemaan erittäin onnistuneet, hän lausui lehdistölle sen jälkeen, kun oli tavannut Cameronin.

Romney osallistuu olympialaisten avajaisiin perjantaina.

Lähteet: AFP, AP