"Ei kolme olympiamitalia olisi edes kehun paikka"

Suomen Olympiakomitean entinen pääsihteeri Kosti Rasinperä ihmettelee Suomen mitätöntä mitalitavoitetta ja iänikuista kitinää olympiajärjestelyistä. Kolme mitalia ei olisi Rasinperän mukaan edes kehun paikka.

urheilu
Lontoo olympialaiset olympiarenkaat
EPA

Urheiluvaikuttaja, Suomen Olympiakomitean pääsihteerinä vuosina 1977-1996 toiminut Kosti Rasinperä seuraa alkavia olympiakisoja vaimon kanssa kotisohvalta.

- Ajattelin, että voisin jo seurata kisojen alkua rauhallisin mielin, mutta olen huomannut sydämen kohdalla tiheentyvää tikitystä. Se kertoo siitä, että edelleen ne kisat vaan jännittää.

Lontoon olympiakisojen turvallisuus on puhuttanut laajasti mediassa. Tässä ei urheiluvaikuttaja Rasinperän mukaan ole mitään uutta.

- Aina etukäteen pelotellaan, että näyttää pahalta. Epäillään miten saadaan taattua sekä urheilijoiden että turistien turvallisuus, miten järjestelyt toimivat ja miten toimivat kisapaikat. Tänäkin vuonna pelätään aivan turhaan.

Miljoonatkaan eivät korvaa intohimoa

Sponsorisopimusten kiihkeä suojelu vuoden 2012 kisoissa on herättänyt myös paljon huomiota. Rasinperän mukaan tämä on luonteva seuraus suurten rahojen mukaantulosta olympialaisiin.

- Ajattelin, että voisin jo seurata kisojen alkua rauhallisin mielin, mutta olen huomannut sydämen kohdalla tiheentyvää tikitystä.

Kosti Rasinperä, Olympiakomitean ex-sihteeri

- Kyllä tässä mennään jo liikaa rahan ehdoilla. Juttelin pari päivää sitten Juha Miedon kanssa, joka vakuutti ettei olisi tehnyt yhtään parempaa tulosta vaikka olisi saanut miljoona markkaa. Se on se intohimo joka ratkaisee urheilijan menestyksen.

Mitalitavoite on käsittämätön

Olympiakomitea on asettanut kisoihin lähtevälle 55:lle Suomen edustajalle tavoitteeksi kolme mitalia.

- Tätä tavoitetta en ymmärrä ollenkaan. Kyllä se nyt vähän reippaampi täytyisi olla. Varsinkin kun samaan aikaan vakuutetaan, että mukaan lähtee potentiaalisia urheilijoita monista eri lajeista. Onko se nyt edes kehumisen aihe urheilumaa Suomelle, jos kolme mitalia saadaan, Kosti Rasinperä jyrähtää.

Rasinperä itse seuraa tarkalla silmällä muun muassa kävelyä ja painia.

- Kävelijä Jarkko Kinnunen saattaa olla melkoinen valttikortti. Se on niin raju laji, että sitä on mielenkiintoista katsoa. Painimatolla yllättäjä saattaa olla Rami Hietaniemi. Varmoja nimiä taas löytyy ammunnasta, purjehduksesta ja keihässakista.

Mihin katosi satakuntalainen urheiluvahvuus?

Satakunnasta olympiajoukkueeseen mahtui mukaan vain yksi urheilija, uimari Matti Mattsson.

- On se heikko edustus, mutta tietenkin parempi, kuin ei yhtään. Matti on lahjakas kaveri, joka saattaa menestyäkin. En kuitenkaan usko hänen nousevan finaaliin.

Kosti Rasinperä kehottaa perinteistä urheilumaakunta Satakuntaa katsomaan itseään peiliin.

- Olen nähnyt esimerkiksi, että täällä yleisurheilun aluemestaruuskilpailuissa on viime vuosina ollut yhdestä kahteen osanottajaa per laji, tai ei osallistujia lainkaan. Mitä on tapahtunut satakuntalaisille, vahvoille yleisurheiluseuroille, Porissa asuva Kosti Rasinperä ihmettelee.