YK:n ihmisoikeusvaltuutettu huolissaan Aleppon siviileistä

Navi Pillayn mukaan sotarikoksiin syyllistyvien ei pidä luulla, että he välttävät oikeuden.

Ulkomaat
Syyrialaisperhe Aleppossa, Syyriassa, 26. heinäkuuta.
Syyrialaisperhe Aleppossa, Syyriassa, 26. heinäkuuta.Sinan Gul / EPA

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay vetoaa Syyrian taistelujen osapuoliin, jotta ne säästäisivät siviilejä Aleppossa käytävissä taisteluissa. Taistelijoiden on varmistettava, että he erottavat toisistaan siviili- ja sotilaskohteet, hän sanoo.

Pillay kertoo, että havaittavissa on malli, jolla hallituksen joukot yrittävät tyhjentää kapinallisten valtaamina pitämänsä alueet. Alueita tulitetaan kiivaasti ja niillä tehdään etsintöjä ovelta ovelle.

- Kaikki tämä yhdistettynä tietoihin joukkojen keskittämisestä Aleppoon ja sen ympäristöön tietää huonoa kaupungin asukkaille, Pillay sanoo. Hän toteaa hyökkäysten jatkuvan myös kahdessa muussa merkittävässä kaupungissa, Homsissa ja Deir al-Zorissa.

Pääkaupungista Damaskoksesta on Pillayn mukaan kantautunut vahvistamattomia tietoja viimeaikaisten taistelujen yhteydessä tehdyistä julmuuksista, kuten siviilien teloituksista ja siitä, että tarkka-ampujat olisivat surmanneet siviilejä.

Pillayn toimisto on saanut aiempaa enemmän tietoja myös siitä, jonka mukaan oppositiojoukot olisivat teloittaneet tai kiduttaneet vankeja.

Pillay korostaa, ettei sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyvien pidä luulla, että he välttävät oikeuden.

Lähteet: Reuters