Aina on tilaa jälkkärille - Mielihyvä syrjäyttää kylläisyyden tunteen

- Tuleeko teille jälkiruokaa? - Kai sitä listaa voisi ainakin vilkaista. Nykyinen roskaruokakulttuurimme on vienyt meiltä täyden vatsan tunteen, vaikka hetki sitten olimme aivan ähkyssä.

terveys
Jälkiruoka
AP Graphics Bank

Kun tarjoilija purjehtii pöydän viereen pääruoan jälkeen, niin usein löytyy tilaa jäätelölle tai suklaakakulle. Nyt tälle ajatukselle on myös tieteellistä näyttöä.

- Meidän roskaruokakulttuurimme ja muutenkin runsas syöminen kumoavat aivojemme kemialliset signaalit, jotka sanovat, että vatsamme on täynnä. Nämä signaalit eivät pysty kilpailemaan aivojemme mielihyväkeskusta vastaan, sanoo yhdysvaltalaisen Marylandin huumeiden väärinkäyttöä tutkivan laitoksen johtaja, tohtori Nora Volkow.

Läpi ihmisen evoluution nämä kaksi systeemiä, kylläisyyden tunne ja aivojen mielihyväkeskus, ovat eläneet sovussa keskenään. Mutta nykyään, kun ihmiset ovat piiritetty kaikenlaisia herkuilla, tämä ikiaikainen rinnakkaiselo on järkkynyt. Tohtori Volkowin mukaan kylläisyyden tunne häviää, kun vatsa venyy yli tietyn rajan.

- Ruoka hallitsee aivojen mielihyväkeskusta samalla tavalla kuin kovat huumeet, alkoholi ja tupakka, huomauttaa tohtori Volkow.

Tuskin on yllättävää, että omenat ja salaatti ovat vähiten riippuvuutta aiheuttavia ruokia. Juuri tämä asia koukuttaa ihmiset enemminkin suolaisen pikaruoan, makeiden ja rasvaisten keksien sekä jäätelön pariin.

Tohtori Volkowin mielestä ratkaisut roskaruoasta johtuvaan lihavuuteen löytyvät elintarviketeollisuudesta. Sen pitäisi löytää terveellisiä elintarvikkeita, jotka myös maistuvat hyvälle.

Tohtori Nora Volkow oli aiemmin tällä viikolla pääpuhujana Britannian psykiatrisen lääketieteen yhdistyksen vuosittaisessa tapahtumassa.

Lähteet: Daily Mail