TVO: Areva syypää ydinvoimalan myöhästymiseen

Teollisuuden voiman mukaan Areva on vastuussa Olkiluodon ydinvoimalan käyttölisenssin hakemisen myöhästymiseen. TVO arvostelee myös parin viikon takaista korvausuutisointia.

talous

Teollisuuden voima kummastelee ranskalaisen ydinvoimayhtiön Arevan väitteitä, joiden mukaan TVO olisi syypää Olkiluotoon nousevan ydinvoimalan käyttölisenssin hakemisen lykkääntymisestä.

Areva ilmoitti osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä, että se tekee yhteensä 300 miljoonan euron uuden alaskirjauksen. Areva syytti samassa yhteydessä TVO:ta riittämättömästä toiminnasta EPR-voimalan testeissä ja käyttölisenssin hakemisen viimeistelyssä.

TVO:n johtaja Anna Lehtiranta palauttaa vastuun myöhästymisestä takaisin Arevalle.

Lehtirannan mukaan viive johtuu siitä, että Arevan vastuulla oleva automaation suunnittelu on myöhässä. Säteilyturvakeskus taas ei Lehtirannan mukaan voi tehdä turvallisuusarviota ennen kuin automaatiosuunnitelma on valmis.

Samalla Lehtiranta kummastelee median uutisointia kansainvälisen välimiesoikeuden päätöksestä muutama viikko sitten. Lehtirannan mukaan kyse ei ollut korvauksista, vaikka media niin asian yleisesti tulkitsi.

Lehtirannan mukaan kyse oli kiistanalaisista maksuista, jotka oli siirretty sulkutilille. Oikeuden päätöksellä TVO joutui maksamaan ne korkoineen Arevalle.

Yhtiöiden välinen pääkiista on yhä ratkaisematta. Se koskee miljardien eurojen erimielisyyttä.