Samuli Putro sai Juha Vainio -palkinnon

Muusikko ja lauluntekijä Samuli Putro on jo kolmatta vuosikymmentä ollut suomalaisen rocklyriikan omaleimaisimpia nimiä, toteavat valitsijat. Putron laulutekstien kuvataan olevan kuin novelleja tai pienoiselokuvia.

kulttuuri
Samuli Putro
Se on näin helppoa saada yleisö laulamaan mukana. Tarvitaan vain iisi melodia ja hyvät sanat: Ja Samuli Putrolla on molemmat.YLE / Suvi Rajala

Juha Vainion Rahasto on myöntänyt vuoden 2012 Juha Vainio -tunnustuspalkinnon Samuli Putrolle. Palkinto luovutetaan perjantaina Kotkan Meripäivillä järjestettävässä Yleisessä saunassa -viihdekonsertissa.

- Tämä on tosi iso juttu, Putro sanoo ja kertoo ihailevansa monia aiemmin palkinnon saaneita.

Valinnan tehneen rahaston hallituksen mielestä muusikko ja lauluntekijä Samuli Putro on jo kolmatta vuosikymmentä ollut suomalaisen rocklyriikan omaleimaisimpia nimiä. Valitsijat kuvaavat Putron laulutekstien olevan kuin novelleja tai pienoiselokuvia.

- Hän piirtää tarkkoja ja yksityiskohtia viliseviä kuvia, pakottaa katsomaan loppuun asti, vaikka joskus tekisi mieli väistää kuvien silmiä viiltävä yksityisyys. Kuitenkin tarinaan jää aina kuulijan mentävä aukko, ja pian sitä huomaa olevansa itsekin osallinen, hallitus toteaa.

- Jokainen kuulija tuntee miehen, jonka ympäriltä tuolit viedään, Harrin, joka on tehnyt itsestään pellen tai tytön, joka ei tiennyt, kuinka liikkuu aika pitkin Pohjanmaata laahustaen pellonreunan routaa suosien. Vaikkei ehkä ensi kuulemalta tiennyt tuntevansa, hallitus jatkaa.

Tämä on tosi iso juttu

Samuli Putro

Vuonna 1970 syntynyt Putro kasvoi lauluntekijäksi Raahessa. Putro toimi pitkään raahelaistaustaisen Zen Cafe -bändin laulaja-kitaristina ja lauluntekijänä. Putro kertoo Raahen vaikuttaneen kielensä rytmiin. Putro kertoo Raahesta muuton jälkeen aina hakeutuneensa rannikkokaupunkeihin asumaan, sillä meri on hänelle tärkeä elementti.

Muutama vuosi sitten Putro aloitti soolouran, minkä jälkeen Juha Vainio -palkinnon myöntäneiden mielestä Putron teksteihin alkoi tulla uusia lempeämpiä ja humoristisempia sävyjä.

Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto on suuruudeltaan 6000 euroa.