Suomalaiset aaltovoimakeksinnöt läpimurron kynnyksellä

Kehittäjät yrittävät todistaa voimaloiden toimivuuden kesän suurtesteissä. Tekesin teknologia-asiantuntija luottaa teknologiaan ja toivoo vahvaa kasvua aaltoenergiamarkkinoilta. Keksijät muistuttavat, että sarjatuotantoon on vielä matkaa.

Kotimaa
WaveRoller on saanut jo ensi kasteensa. Tositoimiin sen pitäisi päästä kahden viikon kuluttua.
WaveRoller on saanut jo ensi kasteensa. Tositoimiin sen pitäisi päästä kahden viikon kuluttua.Rauno Koivusaari / AW-Energy
WaveRoller on saanut jo ensi kasteensa. Tositoimiin sen pitäisi päästä kahden viikon kuluttua.

Sukeltaja Rauno Koivusaari oli 1990-luvun alussa tutkimassa hylkyä ja huomasi palan kylkeä liikkuvan edestakaisin aaltojen voimasta.

Jätkät vaan naureskeli, että sulla vippaa päässä.

Rauno Koivusaari

- Sanoin niille muille sukeltajille, että tuohon kun laittaisi vaikka polkupyörän pumpun, niin se vaan pumppaisi ja pumppaisi. Jätkät vaan naureskeli, että sulla vippaa päässä, Koivusaari muistelee.

Nyt vuosien kehittelytyön ja lukuisten pienoismallien jälkeen kolme kahdeksan metriä korkeaa siipeä odottaa Portugalin rannikolla pääsyä tositoimiin.

- Ollaan käännetty ja väännetty ja korjailtu. Lopuksi olemme saaneet laitteen valmiiksi, ja se näyttää hyvältä, Koivusaari toteaa.

Pingviini kallistelee ja jauhaa sähköä

Myös Skotlannin rannikolla jännitetään suomalaisen aaltovoimatekniikan puolesta. Espoolaisen Heikki Paakkisen kehittelemä Penguin eli pingviini kallistelee aaltojen mukana ja pyörittää sisäänrakennettua turbiinia. 30 metriä pitkän voimalan ensimmäiset viikot vedessä ovat olleet lupaavia.

Meri voi näyttää lähes tyyneltä ja se laite tekee silti koko ajan todella voimakasta liikettä.

Heikki Paakkinen

- Kaikki ovat ihmetelleet, että miten se liike on niin voimakasta. Meri voi näyttää lähes tyyneltä ja laite tekee silti koko ajan todella voimakasta liikettä, kertoo Wellon innovaatiojohtaja Heikki Paakkinen.

"Ihminen uskoo sitten kun näkee"

Koska teknologia on täysin uutta, on keksijöiden rakennettava täysikokoiset voimalat vakuuttaakseen sähköyhtiöt laitteen toimivuudesta.

Meillä on laite, joka vastaa täydellistä voimalaa.

Heikki Paakkinen

- Nämä asiat voidaan todistaa laskennallisesti ja testaamalla, mutta ihminen loppujen lopuksi uskoo sitten, kun näkee sen todellisena. Se tehdään todellisessa mittakaavassa. Meillä on laite, joka vastaa täydellistä voimalaa, Wellon innovaatiojohtaja Paakkinen sanoo.

Pikavoittoja kumpikaan keksijä ei lupaa, ja kesän testejä jatketaan vielä kuukausia. Sitten katsotaan kuinka paljon voimalat ovat tuottaneet sähköä ja miten ne kestävät syysmyrskyt. Avainkysymyksiä ovat: kuinka varmasti, kuinka paljon ja millä kustannuksilla. Ensimmäisiä esikaupallisia voimalakokonaisuuksia päästään suunnittelemaan aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Mutta ensin pitäisi selvitä syksystä.

Syysmyrskyssä voi vähän jännittää.

Heikki Paakkinen

- Kyllä minä luotan että Penguin toimii suunnitellusti. Sitten kun ollaan syysmyrskyssä niin sitten voi olla, että vähän jännittää, myöntää Paakkinen.

Kuusi pingviiniä tuplaisi maailman aaltosähkön

Suomalaisten keksintöjen suuruudesta ja aaltovoimamarkkinoiden pienuudesta antaa osviittaa kansainvälisen energiajärjestön tuore merienergiaraportti. Sen mukaan maailman aaltovoimaloiden teho oli vuonna 2011 kolme megawattia eli yhden tuulivoimalan verran. Parhaillaan asennetaan voimaloita seitsemän megawatin edestä.

Yhden Penguinin teho on puoli megawattia ja valmistaja uskoo sen kasvavan kehityksen myötä. Nyt testattava WaveRoller koostuu kolmesta 0,1 megawatin itsenäisestä siivestä. Tavoitteena on, että yksi siipi tuottaisi puoli megawattia ja näitä voitaisiin asentaa lähekkäin useita.

Molempien aaltovoimaloiden kehitystä rahoittaneessa Tekesissä toivotaan, että aaltovoimamarkkinat lähtisivät roimaan kasvuun.

- Toki jännittää. Ei ehkä niinkään teknologian toimivuuden ja sen menestymisen suhteen kuin sitten ihan koko aaltovoimamarkkinoiden. Että millä aikataululla ne todellisuudessa lähtevät käyntiin, sanoo Tekesin johtava teknologia-asiantuntija Pia Salokoski.

Sarjatuotantoon on vielä matkaa

Kun puhe kääntyy tulevaisuuteen, WaveRollerin isä Rauno Koivusaari on samaan aikaan toiveikas ja varovainen.

Kukaan ei ole päässyt yhtään sen pidemmälle, kuin mitä me tässä nyt ollaan.

Rauno Koivusaari

- Kyllä kysyntää on. On niin isot markkinat ja kukaan ei ole päässyt yhtään sen pidemmälle, kuin mitä me tässä nyt ollaan. Kaikennäköisiä pikkulaitteita on vedessä ollut meillä ja kilpailijoillakin. Jotkut ovat rummuttaneet sitä vähän isommalla ja sitten on tullut kovia pettymyksiä. Se on hankaloittanut koko alan mainetta jonkin verran. Me ollaan yritetty olla vähän hissun kissun, sanoo Koivusaari.

Penguinin kehittäjä Heikki Paakkinen on samoilla linjoilla.

Kyllä tällä periaatteella tuotetaan vielä paljon energiaa tulevaisuudessa.

Heikki Paakkinen

- Täytyy saada tämä yhtälö toimimaan niin, että riittävän halvalla pystytään tuottamaan laitteita, jotka toimii ja kestää ja antaa mahdollisimman yhtäjaksoisesti energiaa. Sanoisin, että siinä ollaan hyvin lähellä. Tässä on kaikki ainekset koossa. Kyllä tällä periaatteella tuotetaan vielä paljon energiaa tulevaisuudessa.