Laamaterapia piristää vanhainkodin asukkaita

Suomessa on viitisen vuotta käytetty eläimiä ammattimaisesti terapian apuna. Varsinaisen terapiatoiminnan lisäksi eläimet piristävät laitosasukkaiden päivää. Reipas ja rohkea Ulla-laama vieraili hattulalaisessa vanhainkodissa.

Kotimaa
Ulla-laama vanhainkodin asukkaiden mielenkiinnon kohteena
Timo Leponiemi / Yle
Ulla-laama vanhainkotivierailulla
Vanhukset ilahtuvat Ulla-laaman vierailusta ja myös Ulla ottaa rohkeasti kontaktia ihmisiin.

Ylitalon alpakkatilalla Hattulassa käyskentelee parikymmentä alpakkaa ja neljä laamaa. Terapiatoiminta on erityisen mieluista Ulla-laamalle, jolle laitosvierailut ovat tuttua puuhaa. Ullaa ei pahemmin tarvitse auton kyytiin houkutella.

Tällä kertaa Ullan - ja Ullan emännän Pirkko Kivikarin - matka käy vanhainkoti Tuulikelloon. Lähihoitaja Anne Koskinen näkee heti, miten Ullan-laaman vierailu vaikuttaa vanhainkodin asukkaisiin.

- Hymy vanhusten kasvoilla ja haluavat kovasti rapsutella ja luokseen haluavat Ullaa. Ulla käy pari kertaa vuodessa. Kyllä se tuo erilaisuutta päivään.

Ulla-laama palautti puhekyvyn

Terapia-alpakat ja -laamat -yhdistystä (ALAT ry) oli perustamassa muun muassa psykologeja, erityisopettajia ja eläinten kasvattajia.

Alpakankasvattaja ja ALAT-yhdistyksen tiedottaja Pirkko Kivikari Ylitalon alpakoista kertoo, että eläimen terapeuttinen vaikutus voi olla yllättäväkin.

- Ihan muutama viikko sitten oli sellainenkin tapaus, että oltiin yhdessä dementiakodissa ja yksi pappa oli jo menettänyt puhekykynsä ja luultiin, ettei hän enää puhu, mutta hän osasikin kutsua Ullaa.

- Mä luulen, että se on se motivaatio ja jotenkin se erikoisuus niin kuin näissä eläimissä varsinkin, koska se herättää kuulemma ihmisissä meidän toimintaterapeutin mukaan aivoissa semmoista kipinää uudestaan, kun näkee jotain, mitä ei ole koskaan ennen välttämättä nähnyt.

Laama ei halua lähteä pois terapiatehtävistä

Toimittajan tentattavana oli Tuulikellon asukas, jonka vastaukset olivat lyhyitä, mutta osuivat naulan kantaan:

Irma Suomalainen, minkäläinen piristys se on, kun Ulla tulee käymään?

- Ihana.

Pitäisikö käydä useamminkin?

- Pitäisi.

Viihdyt Ullan seurassa?

- Kyllä.

Ja taitaa Ullakin viihtyä sinun seurassa?

- Ilmeisesti.

Sinänsä kissa tai koirakin voi toimia hyvin terapiaeläimenä, mutta laaman valtti on sen erikoisuus. Laaman etu on myös se, että se on sisäsiisti eläin, kertoo Pirkko Kivikari

- Ullahan on ihan tosissaan, että meillä täytyy olla nykyään makupalat mukana, että me saadaan se takaisin tuonne kuljetusautoon täältä vanhainkodilta, koska pari kertaa on käynyt niin, että Ulla ei halua lähteä.