Kohoniemellä valssataan viimeisen kerran

Pohjois-Savon suurin tanssilava Kohoniemi on kannatellut lattiallaan kaikkiaan lähes 200 000 tanssijaa vuosien aikana. Taival päättyy viikonloppuna.

tanssilavat
Kohoniemen kiinteistöyhtymän puheenjohtaja Terho Tikkanen.
Heidi Törnroos / Yle

Pohjois-Savon suurin tanssilava on kannatellut lattiallaan kaikkiaan lähes 200 000 tanssijaa vuosien aikana.

Pielaveden Sampon aikoinaan ostama Kohoniemi on siirtymässä alkuperäiselle omistajalleen eli Pielaveden kunnalle syyskuussa. Lauantaina lavalla pidetään toistaiseksi viimeiset tanssit. Illan tähtenä on myös 44 vuotta sitten lavalla esiintynyt Eero Aven orkestereineen.

Kun Sampo kunnosti ja osti Kohoniemen 60-luvun alussa, oli tanssilavakulttuuri voimissaan. Lavalla nähtiin ja kuultiin aikakauden suurimpia suosikkeja kuten Tamara Lund, Henry Aaltonen, Esa Pakarinen, Viktor Klimenko, Kari Kuuva, Eila Pienimäki, Eero Awen ja Danny-show.

Kohoniemen lavan 60-luvun suuriin tapahtumiin kuuluivat myös Suomen suurimmiksi mainostetut kotiseutujuhlat, joissa mukana oli myös silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Hänen synnyinkotinsa sijaitsee vain kivenheiton päässä Kohoniemestä.

Tuhannen tanssijan lava

Kohoniemen lavan viereinen parkkipaikka oli viikonloppuisin täynnä busseja, koska lavalle tultiin kymmenien kilometrien takaa. Tanssitilaa riitti kaikille, olihan lava siihen aikaan lähitienoon suurin.

Nuorison tanssikulttuuri kuitenkin muuttui, 70- luvulla discot valtasivat alaa ja lavat hiljenivät pikkuhiljaa. Samoihin aikoihin Pielaveden Sampoa kohtasivat taloudelliset vaikeudet. Mutkien kautta Kohoniemi myytiin lopulta kiinteistöyhtymälle, jonka omistajiksi tuli yksityisiä henkilöitä.

Nyt kiinteistöyhtymä on tullut tiensä päähän ja lava palautuu Pielaveden kunnalle. Kaikki suunnitelmat alueen käytön suhteen ovat toistaiseksi avoinna. Kohoniemen muuttaminen asumiskäyttöön vaatisi kaavamuutokseen ja se vie vuosia, kerrotaan Pielaveden kunnasta.